BARILLA LAZANJE SA SOSOM NAPOLETANA I HRSKAVIM POVRĆEM

Sastojci za 4 osobe:
10 kora Lazanja Barilla
200 g sosa Napoletana Barilla
100 g tikvica
100 g brokolija
100 g paprika babura
60 g parmezana
1 supena kašika Ekstradjevičanskog maslinovog ulja
malo soli  i bibera
Za sos bešamel:
900 g mlijeka
40 g putera
40 g bijelog brašna
prstohvat muskatnog oraščića
malo soli
Priprema:
1. Isijecite tikvice, brokoli i paprike na komadiće. Nekoliko minuta dinstajte povrće u neljepljivoj tavi s jednom supenom kašikom ekstradjevičanskog maslinovog ulja tako da povrće ostane hrskavo. Dodajte sos Napoletana u tavu; sačekajte da proključa, dobro miješajući. Sklonite s vatre.
2. Otopite puter i dodajte brašno, dobro miješajući. Kuhajte nekoliko minuta na veoma tihoj vatri da biste dobili glatku, braonkastu smjesu brašna i maslaca. U posebnoj šerpi, zagrijte mlijeko s prstohvatom soli i prstohvatom izrendanog muskatnog oraščića; dodajte vruće mlijeko u smjesu brašna i putera, polako sve izmješajte i vratite na vatru da provri. Sklonite s vatre.
3. Podmažite pleh.
4. Stavite sloj  bešamel sosa na dno, preko poredajte malo povrća, a zatim stavite sloj lazanja (nemojte ih prethodno kuvati) i pospite rendanim parmezanom.
5. Ponovite ovaj postupak 5 puta, naizmjenično redajući povrće, lazanje i bešamel sos. Neka posljednji sloj bude bešamel sos i parmezan (pazite da vam ostane dovoljno bešamel sosa da biste ga mogli preliti preko cijelog petog sloja).
6. Stavite u rernu na 25/30 minuta na 220°C. Ostavite da se ohladi 10 minuta prije serviranja.

Paypal donacija

Popularni postovi