Preskoči na glavni sadržaj
ORZOTO S KREMOM OD TIKVE
Za ovaj orzoto je potrebno:
- 400 g očišćene tikve (hokaido)
- 2 malene glavice luka (kapule) ili jedna srednja
- 4 češnja bijelog luka
- 150 g ječma (geršla, orza)
- maslac, maslinovo ulje
- ribani parmezan
- povrtna juha (napraviti od svježeg povrća ili od kocke?)
- malo cimeta (po želji)
- sol i mljeveni bijeli papar
- Skuhati juhu od povrća ili kocke
- U jednoj posudi rastopiti maslac, dodati pola količine isjeckanih luka i češnjaka pa na to dodati na kockice isječenu tikvu. Polako pirjati zalijevajući juhom od povrća. Pri kraju dodati prstohvat cimeta.
- U drugoj posudi na maslinovo ulje dodati ostatak luka i češnjaka, malo posoliti pa kada luk postane staklast dodati ječam. Kratko (minuticu) ga popržiti pa dodavati pomalo povrtnu juhu dok se ječam ne skuha (oko 25 minuta).
- Štapnim mikserom usitniti tikvu, dodati malo juhe u kojoj se kuhala pa sve umiješati u već kuhani ječam. Dodati žlicu, dvije ribanog parmezana, dobro izmiješati pa tek onda popapriti i ako bude potrebno posoliti.