SOK OD CIKLE – SVOJSTVA,PREDNOSTI I KAKO GA PRIPREMITI

Iako ga nećete naći na popisima takozvane “superhrane”, sok od cikle tamo pripada. Istraživanja su pokazala kako ovo korjenasto povrće može povećati izdržljivost organizma tijekom tjelesnih napora i poboljšati protok krvi.
Cikla je bogata prirodnim kemikalijama koje nazivamo nitratima. Naša tijela mijenjaju nitrate u dušikov oksid koji potiče protok krvi i uravnoteženje krvnog tlaka. To ciklu čini prirodnim lijekom za bolesti srca.
No ona je poznata i po mnogim drugim djelovanjima na zdravlje organizma. Dobar je izvor i folne kiseline, kalcija, kalija, mangana, željeza, vitamina A, K, C, B6 i B12, riboflavina, vlakana te antioksidansa.

Sve prednosti ispijanja soka od cikle

  • snižava krvni tlak i šećer u krvi,
  • čisti organizam od toksina,
  • štiti od preuranjenog starenja i raka,
  • poboljšava probavu i sprječava nastanak bolesti bubrega i jetre,
  • ima protuupalno djelovanje,
  • pomaže u borbi s aknama,
  • ublažava bolove uzrokovane artritisom,
  • pozitivno utječe na seksualni život i kognitivne sposobnosti,
  • dobro djeluje na vaš vid,
  • potiče zdrav rast kose,
  • prirodni je lijek za bolesti srca i krvnih žila.
  • Činjenice o soku od cikle

    Ako počnete piti sok od cikle, vaš urin i stolica mogli bi poprimiti crvenkastu boju. To je normalno. Također, riječ je o jakom napitku i dovoljno je piti čašu ili dvije soka jednom tjedno.
    Najbolje ga je piti sirovog, jer tako svi njegovi sastojci ostaju očuvani. Kuhanjem i dodatnim prerađivanjem on gubi neke elemente, na primjer pigment betalain, snažni antioksidans koji cikli daje prepoznatljivu crvenu boju.
    Isto tako, oksalna kiselina u repi kuhanjem može postati štetna, dok je u sirovom stanju vrlo korisna. Još jedan savjet je da sok napravite od cijele cikle, uključujući i lišće. Njezini zeleni dijelovi sadrže puno vitamina i minerala.
  • Recept za sok od cikle

  • Za sokovnik

    Sokovnik je vrlo koristan kućanski aparat. U ovom receptu on odrađuje gotovo cijeli posao za vas. Potrebno je samo dobro oprati jednu do tri svježe cikle (repe) i pomoću noža ukloniti svu nečistoću i blato s njihove površine.
  • Zatim ih narezati na četvrtine i ubaciti u sokovnik. Lišće i stabljike možete ostaviti ili odbaciti, no naša preporuka je da ih ubacite u sokovnik s četvrtinama korjenastog dijela.

    Bez sokovnika

    Sastojci i alati:
    • jedan do tri svježe repe,
    • mikser,
    • nož za guljenje,
    • 1/4 šalice vode.
    Očistite i ogulite repe. Nasjeckajte ih što sitnije možete kako bi mikseru olakšali posao, odnosno dobili maksimum soka iz povrća. Dodajte ciklu u blender s 1/4 šalice vode i dobro promiješajte.
  • Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo više vode. Činite tako sve dok sok ne dobije vama poželjnu strukturu.Procijedite sok kroz komad tkanine da bi uklonili pulpu i velike komade povrća.

    Korisni savjeti za izradu soka od cikle

    1. Uvijek izaberite čvrstu, glatku i lijepo obojenu repu. Veličina nije važna, ali svježina itekako jest.
    2. Pijte sok dok je svjež, jer se važne hranjive tvari gube kada je izložen zraku.
    3. Ako ćete ga piti kasnije, pohranite ga u hermetički zatvoreno posuđe i držite u hladnjaku preko noći.
    4. Zašto i s čime najbolje miješati sok od cikle?

      Mnogi ljudi vole pomiješati sok od cikle s drugim voćem ili povrćem, zbog dodatnih okusa i zdravih učinaka. To je vrlo važno, jer sirovi sok od cikle, zbog svoje jačine i količine oksalne kiseline, može imati neke negativne učinke na organizam (bubrežni kamenac, osip i sl.)
      Najbolje ga je pomiješati sa sokovima od jabuke, mrkve, naranče, đumbira, ananasa i zelenim čajem.
  • https://www.krenizdravo.rtl.hr

Paypal donacija

Popularni postovi