SOK OD CIKLE – SVOJSTVA,PREDNOSTI I KAKO GA PRIPREMITI
Iako ga nećete naći na popisima takozvane “superhrane”, sok od cikle tamo pripada. Istraživanja su pokazala kako ovo korjenasto povrće može povećati izdržljivost organizma tijekom tjelesnih napora i poboljšati protok krvi.
Cikla je bogata prirodnim kemikalijama koje nazivamo nitratima. Naša tijela mijenjaju nitrate u dušikov oksid koji potiče protok krvi i uravnoteženje krvnog tlaka. To ciklu čini prirodnim lijekom za bolesti srca.
No ona je poznata i po mnogim drugim djelovanjima na zdravlje organizma. Dobar je izvor i folne kiseline, kalcija, kalija, mangana, željeza, vitamina A, K, C, B6 i B12, riboflavina, vlakana te antioksidansa.
Sve prednosti ispijanja soka od cikle
- snižava krvni tlak i šećer u krvi,
- čisti organizam od toksina,
- štiti od preuranjenog starenja i raka,
- poboljšava probavu i sprječava nastanak bolesti bubrega i jetre,
- ima protuupalno djelovanje,
- pomaže u borbi s aknama,
- ublažava bolove uzrokovane artritisom,
- pozitivno utječe na seksualni život i kognitivne sposobnosti,
- dobro djeluje na vaš vid,
- potiče zdrav rast kose,
- prirodni je lijek za bolesti srca i krvnih žila.
Činjenice o soku od cikle
Ako počnete piti sok od cikle, vaš urin i stolica mogli bi poprimiti crvenkastu boju. To je normalno. Također, riječ je o jakom napitku i dovoljno je piti čašu ili dvije soka jednom tjedno.Najbolje ga je piti sirovog, jer tako svi njegovi sastojci ostaju očuvani. Kuhanjem i dodatnim prerađivanjem on gubi neke elemente, na primjer pigment betalain, snažni antioksidans koji cikli daje prepoznatljivu crvenu boju.Isto tako, oksalna kiselina u repi kuhanjem može postati štetna, dok je u sirovom stanju vrlo korisna. Još jedan savjet je da sok napravite od cijele cikle, uključujući i lišće. Njezini zeleni dijelovi sadrže puno vitamina i minerala.Recept za sok od cikle
Za sokovnik
Sokovnik je vrlo koristan kućanski aparat. U ovom receptu on odrađuje gotovo cijeli posao za vas. Potrebno je samo dobro oprati jednu do tri svježe cikle (repe) i pomoću noža ukloniti svu nečistoću i blato s njihove površine.- Zatim ih narezati na četvrtine i ubaciti u sokovnik. Lišće i stabljike možete ostaviti ili odbaciti, no naša preporuka je da ih ubacite u sokovnik s četvrtinama korjenastog dijela.
Bez sokovnika
Sastojci i alati:- jedan do tri svježe repe,
- mikser,
- nož za guljenje,
- 1/4 šalice vode.
Očistite i ogulite repe. Nasjeckajte ih što sitnije možete kako bi mikseru olakšali posao, odnosno dobili maksimum soka iz povrća. Dodajte ciklu u blender s 1/4 šalice vode i dobro promiješajte. - Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo više vode. Činite tako sve dok sok ne dobije vama poželjnu strukturu.Procijedite sok kroz komad tkanine da bi uklonili pulpu i velike komade povrća.
Korisni savjeti za izradu soka od cikle
- Uvijek izaberite čvrstu, glatku i lijepo obojenu repu. Veličina nije važna, ali svježina itekako jest.
- Pijte sok dok je svjež, jer se važne hranjive tvari gube kada je izložen zraku.
- Ako ćete ga piti kasnije, pohranite ga u hermetički zatvoreno posuđe i držite u hladnjaku preko noći.
Zašto i s čime najbolje miješati sok od cikle?
Mnogi ljudi vole pomiješati sok od cikle s drugim voćem ili povrćem, zbog dodatnih okusa i zdravih učinaka. To je vrlo važno, jer sirovi sok od cikle, zbog svoje jačine i količine oksalne kiseline, može imati neke negativne učinke na organizam (bubrežni kamenac, osip i sl.)Najbolje ga je pomiješati sa sokovima od jabuke, mrkve, naranče, đumbira, ananasa i zelenim čajem.- https://www.krenizdravo.rtl.hr