ĐULBASTIJE

SASTOJCI:

đulbastije:


  • 500 gr mljevene junetine
  • 400 gr krompira
  • 3 manje glavice luka
  • 2 čena češnjaka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • po ukusu so,biber,vegeta
  • bešamel:
  • malo putera
  • 2-3 kašike brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • malo soli,bibera
  • komadić sira,po želji

  • PRIPREMA:
    Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu.
    Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina.
  • Sve fino izmiješati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice……i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju.
    Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.
    Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!
    Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice.
    Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
    U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler…po želji )
    Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
    Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.
    Izvor: korisnisavjeti1.blogspot.ba

Paypal donacija

Popularni postovi