VARIVO OD LEĆE I JEČMA
- 250 g leće
- 250 g ječmene kaše
- 150 ml pasirane rajčice
- 1 luk, 2-3 režnja češnjaka, 2-3 mrkve
- Začini: sol, vegeta, papar, peršin, lovor
- Leću namočiti preko noći, a ujutro dobro isprati i ocijediti. Ječam namočiti 2 sata prije kuhanja, također ga procijediti i kuhati 15 minutaprije ostalih sastojaka te ga ponovno ocijediti.
- Očistiti mrkvu i narezati na kockice ili kolutiće, dinstati na ulju dok ne omekša pa dodati nasjeckani luk i ponoviti dok luk ne požuti. Sada dodajte češnjak, sol i vegetu.
- Nakon minute miješanja dodajte leću i ječam, prelijte vodom da pokrije sastojke. Dodajte papar i lovorov list po želji, poklopite i pustite da se kuha 35 minuta.
- Potom probajte je li sve dovoljno mekano i kuhano, a pred kraj dodajte sitno nasjeckani peršin.
U svako varivo s lećom možete dodati krumpir, no zbog nadutosti koju mahunarke uobičajeno uzrokuju to nije preporučljivo. Škrob iz krumira i šećer poželjno je konzumirati 2-3 sata prije ili poslije jela s mahunarkama.