PILEĆI BATACI SA KOMORAČEM I KLEMENTINAMA

Potrebno:
-1 kg pilecih bataka
-100 ml vode (original recept arak, pastis)
-4 kasike maslinovog ulja
-3 kasike sveze cedjenog soka od pomorandze
-3 kasike soka od limuna
-2 kasike senfa
-3 kasike smedjeg secera
-2 manja komoraca (500 gr)
-2 klementine (original recept 4)

-1 kasika timijana
-1 kasika persuna
-2 1/2 kasike zrna komoraca
-so, biber…

Priprema:
  • Pomesati vodu, sok od pomorandze i limuna, senf i secer. Dodati 2 i po kasicice soli i 1 i po kasicicu bibera. Ostaviti sa strane.
  • Oprati komorac i iseci na 2 dela po duzini. Odstraniti cvrst deo u obliku trouglica, pa svaku polovinu iseci na jos 4 jednaka dela. Komorac staviti u pripremljenu marinadu. Dodati batake i klementine koje ste isekli na tanke kolutice (0.5mm). Zatim dodati timijan i zrna komoraca. Rukama izmesati sve sastojke, zatim ostaviti u frizider nekoliko sati ili najbolje preko noci.
  • Nakon toga sipati sve sastojke u veci, dublji pleh (30×37). Batake okrenuti tako da im kozica bude sa gornje strane, a zatim peci u zagrejanoj rerni na 220°C 45 minuta do 1h.
  • Izvaditi batake, klementine i komorac u posebnoj posudi i cuvati na toplom mestu. Tecnost sipati u manju serpu i kuvati na srednjoj temperaturi par minuta, odnosno dok ne ispari 1/3 tecnosti. Dobicete oko 8 cl sosa. Ovim sosom preliti batake, posuti malo seckanog persuna i servirati.

Paypal donacija

Popularni postovi