KAZAHSKIE LEPEŠKI


1 jaje
2 žličice kvasca
4 žlice šećera
2 žličice soli
100 gr. suncokretovo ulje
400 gr. topla voda

500 gr. brašno

Ravni kolač u Kazahstanu! Danas ćemo pripremiti kolač-shlapek! Shelpek je proizvod od brašna, jedna od vrsta kruha, okruglog oblika. Obično pečeni u dubokoj tavi, rjeđe u tandooru. Shelpek se mogu pripraviti iz različitih testova na mlijeko, lisnatog tijesta (kattama), neukvasanim ili tijesta, ali ne nužno u velikim količinama ulja. Tijesto se kotrlja u tanku kružnu tortu, prženu u ulju, i to se zove silpek. Svaki narod ima svoje shelpek, samo to se zove svugdje na različite načine: lepinju, hychiny, lakum, pyadina, tortilja, tortilja, kaptama, chappati, kadzyuri itd Međutim, shelpek - nije samo okrugli kolač, ona također nacionalno posebno jelo. U osnovi, pekari su pečeni na vjerskim blagdanima (primjerice, za svečane događaje, za petak namaz). Pecite shelpeki za 7 ili 9 komada, ovisno o regiji. U davna vremena, oduvijek je bila simbol shelpek Solntsa.Eto dolazi još iz vremena kada su ljudi počeli obožavati Sunce u Zoroastrizam. Zatim, ljudi su kao znak obožavanja Sunca i počeli kuhati korijen. Uz penetraciju islama, Kazahstani nisu zaustavili tradicionalnu pećnu silpeku. Priprema shelpeka više nije vjerski fenomen, već dio kulture i jedan od glavnih vrsta kazahstanske kuhinje!

Brioche today

Paypal donacija

Popularni postovi