ČORBASTA SARMA

ČORBASTA SARMA OSVOJILA DOMAĆICE U SRBIJI: jelo sa mesom od slatkog ili kiselog kupusa koje može da se zamrzava 

Recept za nešto malo drugačije, svi sastojci su za sarmu ali se jede kašikom.

Ova vrsta variva se može praviti sa svežim kupusom ili kiselim. Možete kuvati na oba načina, pa koji vam se više svidi.
Sastojci:  
  • 100 g dimljene mesnate slanine
  • 1 veća glavica sitno iseckana crnog luka 
  • 1 štapić celera sitno iseckan
  • 1 osrednja šargarepa, krupnije izrendana
  • 500 g mešavine mlevenog mesa ( ili po vašem izboru )
  • 1 do 2 čena pasiranog belog luka
  • 1 osrednja glavica sitno iseckanog kupusa
  • 800 ml kuvanog ili seckanog paradajza
  • oko 2 l pileće supe ili vode
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 100 g pirinča
  • 2 kašike pripremljenog rena
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • 2 do 3 lovorova lista
  • suvi začin po ukusu
  • so
  • biber
  • kisela pavlaka
  • seckani peršun
Priprema:  
U veću šerpu staviti sitno iseckanu dimljenu mesnatu slaninu i pržiti je da ispusti mast i da bude hrskava.
Izvaditi slaninu i ako imate previše masnoće, odvadite je i ostavite samo za kašiku dve.
Dodati sitno iseckan luk, celer i krupnije rendanu šargarepu i pržiti dok luk ne postane staklast, oko 5-6 minuta.
Sada dodati mleveno meso po vašem izboru (ja sam koristila mešavinu svinjetine i teletine) i ispržiti ga.
Posle prženog mesa, ako vam kojim slučajem ima viška masnoće na dno šerpe, odvadite.
Dodati pasirani beli luk i njega kratko propržiti, zajedno sa mesom i povrćem.
U sve to dodati kupus, koji ste isekli na rezance, ali nemojte da vam budu pretanki niti predugački.
Sipati paradajz, pileću supu i ako volite da je malo kiselkasto, kao što je sarma, dodati 50 ml jabukovog sirćeta, ren, lovorov list, pirinač (originalni recept kaže basmati pirinač, ali može i kočanski pirinač okruglog zrna) i crvenu papriku. 
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i krčkati na tihoj temperaturi dok se pirinač ne skuva, oko sat vremena je dovoljno.
Kad je kuvano, izvaditi lovorov list, pobiberiti i posoliti po vašem ukusu i dodati suvog začina po ukusu.
Poslužiti sa kiselom pavlakom i posuti seckanim peršunom.

Verzija sa kiselim kupusom:
Uraditi sve isto, samo ne koristiti mleveni ili seckani paradajz, umesto njega koristiti vodu ili pileću supu, (količinu odredite sami u zavisnosti koliko volite da vam je varivo tečno ili gusto..bolje početi sa manjom količinom tečnosti, pa na kraju dodati ako je potrebno) i ne dodavati ren, i sirće jer kupus je dovoljno kiseo.
Takođe, možete dodati, dok kuvate čorbu, i malo sušenih rebara.
Pored crvene mlevene paprike možete da dodate i pola kašičice ljute mlevene paprike, ukoliko volite da je jelo pikantno.
Ovako pripremljeno varivo još je boljeg ukusa sledećeg dana a može se i zamrznuti.

Paypal donacija

Popularni postovi