KUHANI PARADAJIZ

Omjer paradajza, konzervansa I soli je slijedeći:
  • 10 kg paradajza (neočišćenog)
  • 1 vrećica konzervansa
  • 1,5 žlica soli
Priprema:
  1. Oprani i očišćeni paradajz narezati na manje komade (odstraniti mu treba peteljku i onaj zeleni dio oko peteljke).
  2. U većem loncu za kuhanje tako narezan paradajz rukama lagano izgnječiti i kuhati tako dugo dok se opne ne počnu odvajati.
  3. Tada paradajz grabiti malo pomalo u pasirku i iznad dubokog čistog lonca rukom ispasirati sve dok na pasirki ne ostanu samo opne.
  4. Tako propasiran paradajz vratiti na vatru i kuhati uz povremeno miješanje dok se lagano ne zgusne. Primjetit ćete to kada se prestane raditi bjelkasta pjena tijekom kuhanja.
  5. Pred sam kraj kuhanja (15 min prije) u paradajz dodati konzervans i sol. Dobro izmiješati, skuhati do kraja.
  6. Još vruć tekući paradajz ulijevati u čiste boce do vrha i zatvoriti ili prikladnim zatvaračem ili celofanom i gumicom kako to radi moja majka. Složiti napunjene boce u veću košaru obloženu dekom, prekriti boce tom dekom i ostaviti da odstoji preko noći. Na taj se način boce pod utjecajem temperature preko noći hermetički zatvore i primjetit ćete kako se do jutra obujam tekućine smanjio za dobra 2 cm.
Ovako pripremljen paradajz može se čuvati i do godinu dana bez straha od kvarenja. Čuvati ga treba u zamračenoj ne pretoploj prostoriji (smočnici ili podrumu).

Paypal donacija

Popularni postovi