LA PASTILLA

Nesto sto volim praviti a i hapiti, a i oni koji su je probali nisu ostali na jednoj posluzi ..  

Svaki put putujem kad pravim ovaj desert..mirisom i okusom...


Pa evo sta potrebno

1 l mlijeka

12 listova tanke jufke ( nesto poput jufke za baklavu )

180gr sitnog secera 

300 gr nesitno mljevenog badema ( ili ko voli oraha )

1 stapic vanile / ili kesica vanilinog secera


2 sk cvijetne vode od narandze ( fakultativno) 

malo maslaca

2 jaja

1/2 k k cimeta


Staviti u zagijanu tavu malo maslaca , staviti svaki put po dvije jufke da dobiju zaltnu boju, ostaviti ih na starnu, zatim pripremiti krem smjesu ..

Mlijeko staviti na laganu vatru , ubaciti vanilin secer..

Pomjesati secer, cvjetnu vodu , jaja , brasno , u drugu posudu , pa zatim dodati u kljucalo mlijeko..Mjesiti na varti dok se smjesa ne zgusne ( treba da bude gusto kao puding)...Ostavit da smjesa ohladi ..

Samljeti bademe, blago ih preprziti na tavi, sasvim lagano..i dodati 1 sk secera u prahu..


Staviti rumene juflke preliti ih krem sosom, zatim posuti mjevenim bademom i sve tako dok ne nestane smjese, jufke i badema..Ostaviti da se hladi..


Sluziti uz caj od menthe.

Paypal donacija

Popularni postovi