ĐUVEČ

Djuvec recept

Pri pripremi jela, ne morate striktno voditi racuna da namirnice koje koristiti budu iste gramaže kao u datom receptu. Podaci su dati kako bi se olakšalo onim osobama koje unose odredeni broj kalorija u toku dana, kako bi ovaj rucak mogli lakše da obracunaju u ukupan energetski unos. Takode, umesto kobasice možete ubaciti pilece belo meso, ili izbaciti neko povrce koje ne jedete, ili ga zameniti i/ili dodati neko drugo (npr, kukuruz šecerac, tikvice ili slicno). Ja sam danas za rucak pravila ovako, jer sam imala te namirnice, a Vi možete ovo jelo napraviti po svom ukusu, na isti nacin. Energetska vrednost i hranljive materije obracunate su za neto kolicinu datih namirnica. Preporucujem upotrebu svežeg povrca, ali van sezone slobodno možete koristiti i smrznuto.

Potrebno

- 3 kašike ulja (15 grama)
- 1 crni luk (50 g)
- 1 kobasica (100 g)
- 1 šargarepa (50 g)
- 2 krompira (150 g)
- 50 g graška
- 100 g boranije
- 70 g pirinca
- 2 paradajza (150 g)
- So, biber, bosiljak, peršun, mirodija

Priprema

U dublji sud zagrejati 3 kašike ulja, i dodati 1 glavicu sitno iseckanog crnog luka. Pržiti na tihoj vatri dok luk ne postane staklast. U to dodati kobasicu i šargarepu, isecene na kolutove.
Sve zajedno kratko propržiti, a zatim dodati grašak i boraniju, i naliti sa jednom cašom vode. Nakon par minuta dodati i na kocke isecen krompir, i pirinac, sve zajedno krckati 10-ak minuta, a onda u to dodati oljušten i na komade isecen paradajz. U meduvremenu rernu zagrejati na 200oC. Jelo povremeno mešati, i kuvati dok na pola povrce ne omekša. Na kraju posoliti po ukusu, dodati biber, peršun i bosiljak (odlicno se slaže i ruzmarin i majcina dušica).
Jelo potom presuti u vatrostalnu posudu, ubaciti u rernu i ostaviti dok se ne zapece.

Jelo obezbeduje 4 porcije, a kolicina jedne porcije je oko 230 grama.
Jedna porcija sadrži oko 255 kalorija, 7,8 g belancevina, 11 g masti i 31 g ugljenih hidrata.
Napomena: Obracunata je energetska i hranljiva vrednost „srpske kobasice“, suve kobasice imaju vecu energetsku vrednost, a takode i veci sadržaj masti i belancevina.

http://www.ishrana.net

Paypal donacija

Popularni postovi