Za kupus svako ima neki svoj recept i način kuvanja, a ovo je moj. Nadam se da će vam se dopasti.
Sastojci
Količina
kupus
1 glavica (oko 2 kg)
svinjska plećka
oko 500 g
paradajz
3
suva rebra
oko 300 g
svinjska mast
2 kašike
so
po ukusu
biber
po ukusu
mlevena crvena paprika
1 kašika
Kako pripremiti
Kupus isecite na kocke, a koren odstranite.
Meso isecite na kocke, kao za gulaš.
Otopite kašiku masti na dnu šerpe, pa stavite red kupusa, red mesa i malo nasečenog paradajza. Stavite još jednu kašiku masti, so i malo bibera. Opet naređajte kupus, meso i paradajz i tako redom dok ne utrošite sav materijal. Završite sa kupusom, posolite i pobiberite po ukusu.
Odozgo stavite komad suvih rebara, pa nalijte vodom do pola šerpe, jer će i kupus otpustiti vode.
Kuvajte u poklopljenom sudu na najjačoj vatri dok ne provri, pa smanjite na srednje jaku vatru. Nemojte mešati, samo povremeno proverite ako treba da dolijete vodu. Kuvajte 30-40 minuta i pred kraj promešajte. Zapržite mlevenom paprikom i kuvajte još pet minuta. Uz kupus poslužite neki sir, može mlad, sjenički ili feta, svejedno.