PILETINA S NARANČOM
- 1 kg pilećih prsa
- 1 jaje
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 2 kašike ulja
- pola kašičice kukuruznog škroba
- 1/4 šoljice brašna
- 1 kašičica korijena đumbira
- 1 kašičica bijelog luka, mljevenog
- pola kašičice čili paprike
- 1/4 šoljice vode
- 1,5 kašičica sezamovog ulja
- 1,5 kašičica soja sosa
- 1,5 kašika vode
- 5 kašika šećera
- 5 kašika bijelog octa
- narandža
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte soja umak, vodu, šećer, bijeli ocat i narandžinu koricu. Kad završite, stavite sa strane.
- U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, so, biber i kašiku ulja. U posebnu zdjelu dodajte kukuruzni škrob i brašno, te dobro izmiješajte. U trećoj, manjoj zdjeli, rastopite kašiku kukuruznog škroba u ¼ šoljice vode i stavite sa strane. Počnite zagrijavati ulje u woku. Komade piletine umočite u smjesu od jaja, zatim u smjesu od kukuruznog škroba i pržite 3-4 minute dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskavi.
- Sljedeći korak je uklanjanje ulja i čišćenje woka. Zagrijte 15 sekundi na jakoj vatri, a potom dodajte kašiku ulja, korijen đumbira i češnjaka i pržite 10 sekundi. Dodajte chili paprike i luk, miješajte i pržite kratko. Dodajte umak od naranče, potom piletinu i sve dobro miješajte. Umiješajte vodu i mješavinu kukuruznog škroba i dodajte još sezamovo ulje.