LAZANJE

Jednostavan i pouzdan recept s kojim ne možete pogriješiti

Malo je ljudi koji ne vole ovo jelo. Nije ni čudno, budući da su lazanje fini spoj mekane tjestenine, sočnog mesnog umaka i bešaamela. Ako ih niste dosad pravili, ovo je pravi recept za vas. Nije pretežak i, što je još važnije, pouzdan je i bezbroj puta provjeren!

Sastojci:

  •  400 g lazanja,
  •  0,5 kg miješanog mljevenog mesa,
  •  0,5 l pasiranog paradajza,
  •  0,5 l crnoga vina,
  •  veća glavica crvenog luka,
  •  bijeli luk (tri češnja),
  •  peršin,
  •  biber,
  •  so,
  •  origano,
  •  bosiljak,
  •  1 vrećica parmezana,
  •  25 g maslaca,
  •  3 kašike brašna,
  •  0,6 l mlijeka
  • Priprema:

    Umak:
    Na ulju prepržiti nasjeckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vinom, so, papar, sjeckani peršin, sjeckani bijeli luk česnjak i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana mrkva i drugo povrće, po želji.

    Sve zajedno se mora kuhati oko pola sata, tj. dok veći dio tekućine ne ispari.

    Bešamel:
    Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mlijeko i, uz stalno miješanje, kuhati dok se malo ne zgusne. (Ako vam "pobjegne" i zgusne se previše, dodajte još malo mlijeka!)

    Lazanje (tjesteninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minute, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.

    Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red tijesta. Na tijesto opet lagano bešamel i onda red umaka. Pa opet tijesto pa bešamel pa umak, tijesto, bešamel, pa umak… I tako dok se ne potroši sve, s tim da tijesto mora biti zadnje i mora biti zaliveno bešamelom, a preko bešamela još posuti vrećicu parmezana.

    Važno je da umaka i bešamela ima dovoljno, da se tijesto ima u čemu kuhati. Također, kod pripreme treba imati u vidu da umak bude malo slaniji jer bešamel i tijesto ne sadrže sol.

    Izvor: Doznajemo.com
  • http://www.volimkuhati.com

Paypal donacija

Popularni postovi