BIFTEK SA AROMATIZOVANIM PUTEROM I KARAMELIZOVANIM CRVENIM LUKOM
Meso:
300-400g junećeg bifteka u komadu
2 kašika mešavine začina (ruzmarin, nana, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, so, biber, lovor, peršun)
5-6 kašika maslinovog ulja
sok od 1 limete
Aromatizovani puter:
70g putera
2 kašika mešavine začina (ruzmarin, nana, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, so, biber, lovor, peršun)
so, biber
Karamelizovani luk:
2 manje glavice crvenog luka
6 kašike maslinovog ulja
so, biber
2 kašika meda
2 kašočice putera
Krompir:4 manja mlada krompira
1 mala veza peršuna
6 kašika vrelog maslinovog ulja
morska so, biber
Priprema:
Priprema:
Biftek uvaljati u začine pa politi maslinovim uljem i sokom limete. Ostaviti na sobnoj temperaturi do trenutka termičke obrade. Puter sobne temperature izgnječiti viljuškom pa sjediniti sa začinima. Pokriven puter ostaviti u frižideru do serviranja. Krompir kuvati u posoljenoj vodi zajedno sa ljuskom. Dok se krompir kuva, oljušten luk isečen na kriške ispržiti na vrelom ulju do zlatno smeđe boje. Začiniti medom, puterom, solju i biberom. Propržiti još nekoliko minuta pa skloniti sa vatre i odložiti u činijcu. Zatim, skuvan krompir oljuštiti pa u posebnoj činijci preliti vrelim uljem. Posuti krupnom morskom solju, biberom i sitno seckanim peršunom. Za srednje pečeni biftek: na blago nauljenom gril tiganju peći na jačoj temperaturi po 4-5 minuta sa svake strane. Na tanjir servirati krompir i meso, preko mesa staviti kašiku putera a zatim i kašiku karamelizovanog luka. Posuti peršunom i listićima parmezana.