PAPRIKE PUNJENE GRAHOM
Kad čujemo riječ grah, odmah pomislimo na varivo, eventualno na zapečeni grah. Međutim, ova se vrijedna namirnica, koja je posebno prikladna za konzumaciju u zimskom periodu, može upotrijebiti i na druge načine. Evo jednog od njih:
SASTOJCI:
- 12 paprika babura,
- 250 g graha tetovca,
- mrkva,
- celer,
- paškanat,
- korijen peršina,
- list peršina,
- 5 glavica crvenog luka,
- 2 čehna bijelog luka,
- mljevena crvena paprika
- so
- ulje
PRIPREMA:
Grah potopite u mlaku vodu, pa kuhajte i prvu vodu bacite. U drugu vodu dodajte sjeckano povrće, osim lista peršina, i dvije glavice crvenog luka da se kuhaju sa grahom.
Na ulju propržite tri glavice crvenog luka, dodajte mljevenu papriku, umiješajte procijeđen grah i peršinov list.
Posolite, pa ovim nadjevom punite paprike i poredajte ih u podmazanu vatrostalnu posudu.
Nalijte vodom u kojoj se grah kuhao i preko svake paprike prelijte malo ulja.
Stavite u zagrijanu rernu i pecite na 200 °C oko 40 minuta.
Na ulju propržite tri glavice crvenog luka, dodajte mljevenu papriku, umiješajte procijeđen grah i peršinov list.
Posolite, pa ovim nadjevom punite paprike i poredajte ih u podmazanu vatrostalnu posudu.
Nalijte vodom u kojoj se grah kuhao i preko svake paprike prelijte malo ulja.
Stavite u zagrijanu rernu i pecite na 200 °C oko 40 minuta.
Izvor: zena.blic.rs