JUHA S JETRENIM KNEDLIMA
• 2 stare žemlje (stare dva dana)
• 2 jaja
• 1/2 dcl mlijeka
• 20 g maslaca
• 1/2 glavice luka
• 1-2 režnja češnjaka
• 1 žlica sitno sjeckanog peršina
• 150 g telećih jetrica
• krušne mrvice (po potrebi)
• sol i papar
Priprema: Žemlje narežemo na manje kockice, stavimo u zdjelu i posolimo. U drugu posudu pomiješamo jaja i mlijeko te promiješamo pjenjačom. Smjesu prelijemo po kockicama žemlji i rukom sve promiješamo te ostavimo pola sata.
Sitno sjeckani luk stavimo u tavu na kojoj se nalazi rastopljeni maslac i pržimo ga na slaboj vatri dok ne omekša. Dodamo protisnuti češnjak, sjeckani peršin, malo papra i čim češnjak "pusti" miris maknemo s vatre i prelijemo preko smjese od žemlji.
Na sve to dodaju se sitno, sitno sjeckana (ili strugana) jetrica te rukama nježno izmješamo sve sastojke. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajemo po malo krušnih mrvica. Smjesu ponovo ostavimo stajati 10ak minuta, a onda rukama oblikujemo knedlice koje zatim stavljamo u uzavrelu juhu koju smo prethodno skuhali. Sve se još kuha 20ak minuta.
Možete dodati i neko tijesto po želji.