PIVSKA ČORBA SA SIROM

Neobično, a ukusno. 

Sastojci:


1 1/2 l vode
2-3 kocke za supu 
3 veća krompira 
50 g maslaca 
2 glavice crvenog luka 
2 čena bijelog luka 
3 mrkve 
500 ml mlijeka 
200 g rendanog trapista 
50 g rendanog chedar sira 
500 ml svijetlog piva 
so, biber 
ulje 
peršunov list 

Priprema: 

1. Krompir isjeći na kockice. 

Crveni i bijeli luk isjeći na tanke listiće. Mrkvu očistiti i izrendati. 

2. U lonac sipati vodu, dodati izmrvljene kocke za supu, isjeckan krompir i kuhati na umjerenoj vatri. Kad krompir omekša skloniti sa vatre i usitniti štapnim mikserom. 

3. U drugom (većem) loncu rastopiti puter na malo ulja, dodati sitno sjeckan crveni luk i dinstati dok luk ne omekša. Zatim, dodati bijeli luk i rendanu mrkvu pa nastaviti dinstanje dok povrće ne omekša, uz dodavanje vode po potrebi.

4. Dodati prethodno pripremljen sadržaj (krompir kuhan u supi), promiješati i ispasirati štapnim mikserom. 

5. U pripremljenu smjesu dodati toplo mlijeko i rendani sir pa sve fino promiješati da se sir rastopi i sastojci sjedine, a zatim postepeno dolivati pivo i kuhati na umjerenoj vatri 20-ak minuta. 

6. Začiniti prema ukusu, promiješati i skloniti sa ringle.

7. Čorbu sipati u tanjire i dekorisati s malo rendanog chedar sira i sjeckanim peršunom.

Paypal donacija

Popularni postovi