PIVSKA ČORBA SA SIROM
Neobično, a ukusno.
Sastojci:
1 1/2 l vode
2-3 kocke za supu
3 veća krompira
50 g maslaca
2 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
3 mrkve
500 ml mlijeka
200 g rendanog trapista
50 g rendanog chedar sira
500 ml svijetlog piva
so, biber
ulje
peršunov list
Priprema:
1. Krompir isjeći na kockice.
Crveni i bijeli luk isjeći na tanke listiće. Mrkvu očistiti i izrendati.
2. U lonac sipati vodu, dodati izmrvljene kocke za supu, isjeckan krompir i kuhati na umjerenoj vatri. Kad krompir omekša skloniti sa vatre i usitniti štapnim mikserom.
3. U drugom (većem) loncu rastopiti puter na malo ulja, dodati sitno sjeckan crveni luk i dinstati dok luk ne omekša. Zatim, dodati bijeli luk i rendanu mrkvu pa nastaviti dinstanje dok povrće ne omekša, uz dodavanje vode po potrebi.
4. Dodati prethodno pripremljen sadržaj (krompir kuhan u supi), promiješati i ispasirati štapnim mikserom.
5. U pripremljenu smjesu dodati toplo mlijeko i rendani sir pa sve fino promiješati da se sir rastopi i sastojci sjedine, a zatim postepeno dolivati pivo i kuhati na umjerenoj vatri 20-ak minuta.
6. Začiniti prema ukusu, promiješati i skloniti sa ringle.
7. Čorbu sipati u tanjire i dekorisati s malo rendanog chedar sira i sjeckanim peršunom.
Sastojci:
1 1/2 l vode
2-3 kocke za supu
3 veća krompira
50 g maslaca
2 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
3 mrkve
500 ml mlijeka
200 g rendanog trapista
50 g rendanog chedar sira
500 ml svijetlog piva
so, biber
ulje
peršunov list
Priprema:
1. Krompir isjeći na kockice.
Crveni i bijeli luk isjeći na tanke listiće. Mrkvu očistiti i izrendati.
2. U lonac sipati vodu, dodati izmrvljene kocke za supu, isjeckan krompir i kuhati na umjerenoj vatri. Kad krompir omekša skloniti sa vatre i usitniti štapnim mikserom.
3. U drugom (većem) loncu rastopiti puter na malo ulja, dodati sitno sjeckan crveni luk i dinstati dok luk ne omekša. Zatim, dodati bijeli luk i rendanu mrkvu pa nastaviti dinstanje dok povrće ne omekša, uz dodavanje vode po potrebi.
4. Dodati prethodno pripremljen sadržaj (krompir kuhan u supi), promiješati i ispasirati štapnim mikserom.
5. U pripremljenu smjesu dodati toplo mlijeko i rendani sir pa sve fino promiješati da se sir rastopi i sastojci sjedine, a zatim postepeno dolivati pivo i kuhati na umjerenoj vatri 20-ak minuta.
6. Začiniti prema ukusu, promiješati i skloniti sa ringle.
7. Čorbu sipati u tanjire i dekorisati s malo rendanog chedar sira i sjeckanim peršunom.