PUNJENE PAPRIKE NA NOVI NAČIN
Punjene paprike su nešto što svi volimo. Uglavnom ih pravimo na isti način, zato vam mi predlažemo da napravite punjene paprike na novi način.
Sastojci:
2 crvene paprike
2 mlada luka
100 g sjemenki suncokreta
100 g oraha
100 g kikirikija
2 šake sojinih mrvica
tečni paradajz
ljuta tucana paprika po ukusu
maslinovo ulje
so, biber
Za prilog:
3 krompira
malo mlijeka
puter po potrebi
1,5 kašika brašna
pola vezice mirođije
malo sirćeta
pola čaše (od 2 dl) vode
so, šećer
Priprema:
1. Sjemenke suncokreta, orahe i kikiriki usitniti u blenderu ili u sjeckalici.
2. U šerpici na malo maslinovog ulja ispržiti sitno isjeckan mladi luk. Dodati sojine mrvice i malo paradajza, pa kuvati dok soja ne omekša i malo ne nabubri.
3. Zatim dodati isjeckanu mješavinu, posoliti i pobiberiti po ukusu, te uz povremeno miješanje kuhati nekoliko minuta. Po ukusu dodati ljute tucane paprike.
4. Paprike oprati, izvaditi peteljke s košpicama i napuniti pripremljenom smjesom.
5. U čistu šerpicu sipati malo paradajza, dodati paprike i kuhati nekoliko minuta, samo malo da omekšaju, ali da ostanu i dalje hrskave.
6. Krompir oguliti, skuhati i propasirati. Dodati malo mlijeka i putera, te promiješati i posoliti po ukusu.
7. Na malo putera kratko ispržiti brašno uz stalno miješanje. Dodati vodu, sirće, malo šećera i soli.
8. Ubaciti isjeckanu mirođiju i miješati dok se sos ne zgusne.
9. Punjenu papriku poslužiti uz krompir-pire preliven sosom od mirođije.
Sastojci:
2 crvene paprike
2 mlada luka
100 g sjemenki suncokreta
100 g oraha
100 g kikirikija
2 šake sojinih mrvica
tečni paradajz
ljuta tucana paprika po ukusu
maslinovo ulje
so, biber
Za prilog:
3 krompira
malo mlijeka
puter po potrebi
1,5 kašika brašna
pola vezice mirođije
malo sirćeta
pola čaše (od 2 dl) vode
so, šećer
Priprema:
1. Sjemenke suncokreta, orahe i kikiriki usitniti u blenderu ili u sjeckalici.
2. U šerpici na malo maslinovog ulja ispržiti sitno isjeckan mladi luk. Dodati sojine mrvice i malo paradajza, pa kuvati dok soja ne omekša i malo ne nabubri.
3. Zatim dodati isjeckanu mješavinu, posoliti i pobiberiti po ukusu, te uz povremeno miješanje kuhati nekoliko minuta. Po ukusu dodati ljute tucane paprike.
4. Paprike oprati, izvaditi peteljke s košpicama i napuniti pripremljenom smjesom.
5. U čistu šerpicu sipati malo paradajza, dodati paprike i kuhati nekoliko minuta, samo malo da omekšaju, ali da ostanu i dalje hrskave.
6. Krompir oguliti, skuhati i propasirati. Dodati malo mlijeka i putera, te promiješati i posoliti po ukusu.
7. Na malo putera kratko ispržiti brašno uz stalno miješanje. Dodati vodu, sirće, malo šećera i soli.
8. Ubaciti isjeckanu mirođiju i miješati dok se sos ne zgusne.
9. Punjenu papriku poslužiti uz krompir-pire preliven sosom od mirođije.