Pljeskavice od krompira
Sastav:
glavica luka
1kg krompira
veza mladog luka
1 jaje
100 g brašna
sol,
biber
6 kašika ulja
5 paradajza
150 g kisele pavlake
2 kašičice soka od limuna
Način pripreme :
Izrendati luk. Krompire oljuštiti i izrendati na krupno. Odliti tečnost koja se odvojila tokom rendanja. Isjeckati mladi luk i dodati ga krompirima, zajedno sa brašnom, jajima, solju i biberom. Zagrijavati ulje malo po malo u teflonskom tiganju i pržiti pljeskavice: za svaku odvaditi 2 kašike mase, spustiti u tiganj i pritisnuti odozgo. Okrenuti i ispržiti i sa druge strane. Gotove pljeskavice držati u rerni na toplom. Pikantni umak od paradajza ćete napraviti tako što ćete paradajz oprati, očistiti od sjemenki i isjeckati na sitne kockice. Izmješati sve to sa kiselom pavlakom, sokom od limuna, solju i biberom. Umak služiti uz pljeskavice.
glavica luka
1kg krompira
veza mladog luka
1 jaje
100 g brašna
sol,
biber
6 kašika ulja
5 paradajza
150 g kisele pavlake
2 kašičice soka od limuna
Način pripreme :
Izrendati luk. Krompire oljuštiti i izrendati na krupno. Odliti tečnost koja se odvojila tokom rendanja. Isjeckati mladi luk i dodati ga krompirima, zajedno sa brašnom, jajima, solju i biberom. Zagrijavati ulje malo po malo u teflonskom tiganju i pržiti pljeskavice: za svaku odvaditi 2 kašike mase, spustiti u tiganj i pritisnuti odozgo. Okrenuti i ispržiti i sa druge strane. Gotove pljeskavice držati u rerni na toplom. Pikantni umak od paradajza ćete napraviti tako što ćete paradajz oprati, očistiti od sjemenki i isjeckati na sitne kockice. Izmješati sve to sa kiselom pavlakom, sokom od limuna, solju i biberom. Umak služiti uz pljeskavice.