Bakalar na islandski (Plokkfiskur)

Kao i u svakoj zemlji, tako i na Islandu postoji moštvo jela koje Islanđani smatraju nacionalnim jelom… Oko nekih se ne slažu, ali ovo je jedno oko kojeg se gotovo svi slažu… Pa zato evo i recepta…

Sastojci

500 gr bakalara
500 gr krumpira
1 luk
2 dcl mlijeka
50 gr maslaca
3 žlice oštrog brašna
sol i papar
mladi luk ili vlasac
Postupak

Korak1

Krumpir ogulite i stavite kuhati. Kad je gotov ostavite ga da se hladi i narežite ga na komadiće.

Korak2

Bakalar stavite kuhati u slanu vodu. Kad je kuhan očistite ga od kože i kosti, a meso istrgajte rukama na komadiće. Vodu u kojoj se kuhao nemojte baciti.

Korak3

Otopite maslac pa na njega stavite sitno sjeckani luk i dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i zapržite ga koju minutu da lagano porumeni (ali pazite da ne izgori - kao kad radite bechamel). Dodajte toplo mlijeko, malo pomalo, stalno miješajući.

Korak4

Posolite i popaprite po želji. Ovisno o gustoći umaka kojeg ste dobili, dodajte 1-2 dcl vode u kojoj se kuhala riba. Na kraju dodajte ribu i krumpir pa pustite da se lagano krčka još par minuta. Poslužite sa sjeckanim zelenim dijelom mladog luka ili vlascem.


mojakuhinjacomhr

Paypal donacija

Popularni postovi