Bakalar na islandski (Plokkfiskur)
Kao i u svakoj zemlji, tako i na Islandu postoji moštvo jela koje Islanđani smatraju nacionalnim jelom… Oko nekih se ne slažu, ali ovo je jedno oko kojeg se gotovo svi slažu… Pa zato evo i recepta…
Sastojci
500 gr bakalara
500 gr krumpira
1 luk
2 dcl mlijeka
50 gr maslaca
3 žlice oštrog brašna
sol i papar
mladi luk ili vlasac
Postupak
Korak1
Krumpir ogulite i stavite kuhati. Kad je gotov ostavite ga da se hladi i narežite ga na komadiće.
Korak2
Bakalar stavite kuhati u slanu vodu. Kad je kuhan očistite ga od kože i kosti, a meso istrgajte rukama na komadiće. Vodu u kojoj se kuhao nemojte baciti.
Korak3
Otopite maslac pa na njega stavite sitno sjeckani luk i dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i zapržite ga koju minutu da lagano porumeni (ali pazite da ne izgori - kao kad radite bechamel). Dodajte toplo mlijeko, malo pomalo, stalno miješajući.
Korak4
Posolite i popaprite po želji. Ovisno o gustoći umaka kojeg ste dobili, dodajte 1-2 dcl vode u kojoj se kuhala riba. Na kraju dodajte ribu i krumpir pa pustite da se lagano krčka još par minuta. Poslužite sa sjeckanim zelenim dijelom mladog luka ili vlascem.
Sastojci
500 gr bakalara
500 gr krumpira
1 luk
2 dcl mlijeka
50 gr maslaca
3 žlice oštrog brašna
sol i papar
mladi luk ili vlasac
Postupak
Korak1
Krumpir ogulite i stavite kuhati. Kad je gotov ostavite ga da se hladi i narežite ga na komadiće.
Korak2
Bakalar stavite kuhati u slanu vodu. Kad je kuhan očistite ga od kože i kosti, a meso istrgajte rukama na komadiće. Vodu u kojoj se kuhao nemojte baciti.
Korak3
Otopite maslac pa na njega stavite sitno sjeckani luk i dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i zapržite ga koju minutu da lagano porumeni (ali pazite da ne izgori - kao kad radite bechamel). Dodajte toplo mlijeko, malo pomalo, stalno miješajući.
Korak4
Posolite i popaprite po želji. Ovisno o gustoći umaka kojeg ste dobili, dodajte 1-2 dcl vode u kojoj se kuhala riba. Na kraju dodajte ribu i krumpir pa pustite da se lagano krčka još par minuta. Poslužite sa sjeckanim zelenim dijelom mladog luka ili vlascem.
mojakuhinjacomhr