Goranski nadjev

Zovu ga još i budl, nadelo, hrge, Kostelski ili Gorenjski želodec. Goranski nadjev je tradicionalno jelo, uskršnji specijalitet koji se priprema s obje strane rijeke Kupe. Nekada jelo siromašnih, a danas delikatesa. Kako bi se s malo mesa nahranila brojna obitelj, domaćice su se dosjetile pa su u kruh umiješale jaja, narezale u smjesu komadiće sušene šunke ili špeka, začinile paprom solju i lukom. Sve se stavilo u presušeni svinjski želudac, crijevo ili su jednostavno umotale u krpu i stavile kuhati. Ili peći. 


Sastojci

1 kg bijelog kruha

1 kg sušene

2-3 sušena goveđa crijeva

25 jaja

1 žlica papra

2 žlice ulja ili masti



Priprema 
1. Kruh i šunku narezati na kockice.
2. Sušeno goveđe debelo crijevo namočiti u mlaku vodu, kojoj se može dodati i na kolutove narezani luk (miris!).
3. Narezani kruh ostaviti najmanje 24 sata da se osuši pa osušenog popapriti.
4. Šunku narezanu na kockice lagano pržiti na malo ulja oko 30 minuta pa sve još mlako dodati osušenom kruhu i dobro promiješati.
5. Dobro izmutiti jaja, posoliti ih i preliti ih preko kruha i šunke pa ponovno sve dobro promiješati i ostaviti da odstoji 1sat.
6. Pripremljenom smjesom puniti crijeva, ali samo do polovice svog obujma zbog povećanja volumena kod pečenja.
7. Napunjena crijeva sašiti kuhinjskim koncem.
8. Staviti ih na nauljeni lim za pečenje i peči na temperaturi od 120 – 150°C od 1 – 1, 5 sati.
9. Povremeno probadati crijeva kuharskom iglom.

Paypal donacija

Popularni postovi