Preskoči na glavni sadržaj

Slani štapići sa slaninom

Spolja hrskavi, unutra mekani, a savršeno slaninasti :)
SastojciKoličina
Za testo:
brašno za kisela testa500 g
jogurt100 ml
mleko50 ml
voda100 ml
sveži kvasac1/2 pakovanja
šećer1 kašičica
so1 kašičica
ulje30 ml
Za nadev:
slanina150 g
beli luk u prahu1/2 kašičice
Za premazivanje:
jaje1
Za posipanje:
susam, kimpo želji

Kako pripremiti

  • U mlako mleko i vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, so, jogurt sobne temperature, nadošao kvasac, ulje, pa promešati. Postepeno dodavati preostalu količinu brašna i umesiti srednje tvrdo testo. Testo posuti brašnom, pokriti krpom ili folijom i ostaviti 30-tak minuta da naraste. Slaninu malo propržiti bez dodavanja masnoće, iseckati na sitne komade ili izmiksati, dodati beli luk u prahu i izmešati. Radnu površinu malo posuti brašnom, pa testo razvući oklagijom na debljinu od 1/2 cm i prekriti slaninom, pa preliti mašću koju je slanina pustila tokom prženja. Zatim testo urolati. Nakon toga, testo presaviti kao knjigu. Zatim testo rastanjiti na debljinu od 1 cm, seći na trake, od kojih napraviti valjak dužine po želji, pa ga spiralno uviti. Štapiće premazati umućenim jajetom i posuti susamom i/ili kimom, pa ih ostaviti 15-ak minuta da narastu u plehu. Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190 – 200 stepeni C oko 15, 20 minuta, tj.dok ne porumene.
  • http://recepti.zena.blic.rs

Paypal donacija

Popularni postovi