TIKVICE I ŠAMPINJONI
* 2 tikvice
* 200 gr sampinjona
* 200 gr mljevene govedine
* 1 struk poriluka (ociscen i isjecen na kolutove)
* 1 -2 cesna bijelog luka
* 1 jaje
* 1 kasika (vrhom puna) krem-sira
* začini po želji
Tikvice oprati, prepoloviti i uzduzno presjeci. Sredinu tikvice izdubiti i malo usitniti, a tikvice posoliti i ostaviti da malo odstoje.
Sampinjone ocistiti i odvojiti stapke od klobuka. Stapke isjeci na kolutice.
Dinstati meso zajedno sa porilukom i kada je poriluk malo omeksalo dodati isjecene stapke sampinjona i izdubljeno meso tikvice.
Kada je gotovo sva tecnost isparila dodati usitnjen bijeli luk, začine i ako je potrebno dosoliti. Jos malo dinstati i skloniti sa vatre. Ohladiti.
Ohladjenoj smjesi dodati krem sir i umuceno jaje i sve dobro izmijesati.
U posudu u kojoj cemo sve peci sloziti tikvice (koje smo posusili) i sampinjone. Posuti ih sa malo začina ako treba i puniti pripremljenom smjesom od mesa i povrca.
Sve prekriti folijom i peci na 200* oko 35-40 minuta. Zadnjih 5 minuta peci bez folije.