KOLJENICA U FINOM SAFTU SA SLANINOM I POVRĆEM

Jedan pravi gurmanski recept za hladne zimske dane, a glavni chef u kuhinji je ovog puta bio tata.:) Ovaj recept je sasvim slučajno nastao, zapravo čak nije bio ni planiran za objavu na blogu, ali je TAKO DOBRO ispao da ga jednostavno moram podeliti sa vama.:)

Sastojci: 1-2 sveže svinjske kolenice (oko 1,5 kg), 800 g crnog luka, 500 g krompira, 200 g mesnate slanine, 4 šargarepe, 2 korena paškanata, 2 korena peršuna, 1 celer, 2-3 lista lovora, 1,5 kašičica soli, 1 kašičica bibera u zrnu, 1 kašičica mlevene slatke paprike, 1 kašičica tucane ljute paprike, oko 3 dl bujona + zelen za supu, ulje ili mast

Priprema:

Kolenicu oprati i staviti u dublji lonac, sipati vodu da je potpuno prekrije. Pre nego što provri, skinuti penu sa površine i dodati zelen za supu (1 crni luk, 2-3 šargarepe, 1 paškanat, 1 peršun, kolutić celera, 2 čena belog luka, 1 krompir). Začiniti po ukusu, dodati so, biber u zrnu i list lovora. Kuvati oko 1 h da meso malo omekša, ali ne sasvim do kraja jer će posle još peći u rerni.


Dok se kolenica kuva, napraviti umak od povrća i slanine. Crni luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Slaninu iseckati na krupnije kocke i propržiti malo sa lukom. Oljuštiti peršun i paškanat, iseckati ih na sitne kockice, dodati i šargarepu isekanu na kolutiće. Celer takođe oljuštiti, iseći na kolutove a zatim na četvrtine, pa dinstati zajedno sa ostalim povrćem.

Na kraju dodati i krompir iseckan na kolutove, a u sezoni se mogu dodati još i sveže paprike. Sve začiniti po ukusu, dodati mlevenu i tucanu papriku i dinstati uz povremeno dolivanje bujona.


Kad je kolenica već napola omekšala, izvaditi je iz supe i staviti preko dinstanog povrća. Preliti sa još malo supe u kojoj se kuvala i staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 40-tak minuta. Meso treba da fino omekša i zarumeni, posle nekog vremena treba proveriti da li je sve mekano i ako treba još malo ispeći.

Kad je meso lepo mekano i odvaja se od kostiju, isecite ga na šnite i servirajte uz povrće sa kojim se pripremalo.

 Prijatno!:)


Par napomena: u prvobitnoj verziji, chef je stavio par listova kupusa preko povrća, pa preko njih kuvanu kolenicu i onda se tako sve zajedno peklo. Međutim, taj kupus nije mnogo uticao na ukus, tako da smo ga izbacili iz konačne verzije.:)

Može se dodati i malo mesa od buta, pa kuvati zajedno sa kolenicom i posle zapeći sa povrćem, bude isto vrlo ukusno i fino.:)


http://kuhinjica-mignone.blogspot.ba

Paypal donacija

Popularni postovi