LESKOVAČKA MUĆKALICA
- 2-3 glavice crnog luka (ili 2-3 veze mladog luka u sezoni)
- malo (maslinovog) ulja
- 3 pečene paprike
- 4 paradajza
- oko 700 g svinjskog mesa pečenog na roštilju (6 šnicli od vrata)
- 1 kašičica dimljene aleve paprike
- 1 kašičica ljute aleve paprike
- 1 kašika koncentrovanog paradajza
- 200 ml soka od paradajza
- oko 300 ml vode
- 2 čena belog luka
- 1 kašika smeđeg šećera (ako vam je sos suviše kiseo)
- so, biber
- peršun list
LESKOVAČKA MUĆKALICA
Svako ima neki svoj recept za ovo jelo koje od ostataka roštilja pravi nešto sasvim posebno ali jedno je sigurno – meso mora biti prvo ispečeno na roštilju. Obavezno poslužite toplo, a ako želite da ga jedete onako kako ga jedu na jugu Srbije, saft zahvatajte koricom lepinje.
sastojci:
- U veći tiganj stavite sitno iseckan mladi luk, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i krčkajte na umerenoj vatri (često mešajući) dok potpuno ne omekša. Pojačajte vatru, dodajte koncentrovani paradajz i stalno mešajući pržite minut a onda dodajte sitno iseckan paradajz (prethodno oljušten i odvojen od semena) i papriku (pečenu i oljuštenu, isto očišćenu od semena), smanjite vatru, dodajte i sok od paradajza, 2 čena belog luka i poklopljeno krčkajte oko 15-ak minuta. Zatim dodajte obe vrste aleve paprike, malo šećera, soli, bibera i naseckanog mesa.
- Sve zajedno preručite u keramičku posudu sa poklopcem, dodajte malo vode da sve ogrezne i stavite u rernu da se peče. Prvo pojačajte rernu na 220-250°C a kada krene da vri smanjite na 180°C i krčkajte tako poklopljeno oko 1,5-2 sata.
- Kada se sos fino ukrčka, izvadite mućkalicu iz rerne, ostavite 15-ak minuta da odmori a zatim odozgo stavite sitno seckan peršun list i servirajte uz somun i mešanu salatu.
Priprema:
http://mezze.rs