PODVARAK

Danas vam, posle dugo vremena, kuckam recept za jedno pravo zimsko jelo, nadam se da će prijati posle novogodišnjih slatkiša.:) Verujem da svi volimo kiseli kupus, u sarmicama ili kao salatu, a podvarak je pravi kralj zimske trpeze. Još ako se tu nađe malo suvog mesa, neka butkica ili kolenica, možda i malo slaninice - eto prave gozbe.:) 

Ovo je recept kako obično spremamo, ovog puta su se tu "umešale" i krmenadle, ali poslužiće za inspiraciju. Dakle, da vidimo šta nam je sve potrebno:

Sastojci: 1 veća glavica kiselog kupusa, 1 veći crni luk, meso po izboru (suva rebra, butkica, slanina, batačići, krmenadle), 2 kašičice mlevene paprike, 1 kašičica kima, so, biber, 1 kafena šoljica pirinča,  list lovora

Priprema:

Suvo meso prethodno skuvati u slanoj vodoj, prvu vodu čim provri prosuti i sipati drugu vodu. Staviti nekoliko zrna bibera i list lovora, pa sve kuvati dok meso fino ne omekša. Kad se malo prohladi, odvojiti meso od kostiju, a vodu u kojoj se kuvalo sačuvati.

Kiseo kupus pre pripreme malo isprati pod vodom ako je suviše slan. Iseći prvo na četvrtine, a zatim na osmine i sve sitno iseckati (možete koristiti i renadani kupus). Na ulju propržiti sitno seckani crni luk i kad postane staklast dodati jedan deo kupusa, a za to vreme može se iseckati preostali kupus. Propržiti zajedno sa lukom da malo omekša. Postepeno dodavati i preostali kupus dok sve ne utrošimo. Dinstati na srednjoj temepraturi 15-tak minuta.

Dodati kašičicu kima i mlevenu začinsku papriku, par zrna bibera i list lovora. Pirinač oprati i takođe staviti u kupus. Sipati tečnost u kome se kuvalo meso da sve fino prekrije, smanjiti temperaturu i kuvati 15-tak minuta dok pirinač ne bude skoro kuvan.


Sada se može dodati i skuvano meso, lepo ga ušuškajte između kupusa. Ako koristite sveže meso, samo ga lepo rasporedite odgore, začinite po ukusu i prelijte sa malo ulja. Dodajte još tečnosti ako je sve upilo i stavite u zagrejanu rernu da se peče još narednih 30-40 minuta. Podvarak je gotov kada skoro sva tečnosti ispari a kupus i meso dobiju finu rumenu koricu.... prijatno!:)

http://kuhinjica-mignone.blogspot.ba

Paypal donacija

Popularni postovi