SOČNI KOTLETI S CRNIM VINOM I GLJIVAMA

Znači, krmiće sam dobro začinila, uvaljala u brašno, naglo ispekla u tavi pa s vinom, temeljcem, gljivama i puuuno luka dovršila u pećnici. 
Meso je ostalo divno sočno a vino, malo začinskih travica i dimljena paprika dali su karakter ovom jednostavnom jelu.
Inače, dimljena paprika mi je već dugo nezamjenjiva u ovakvim jelima, kao i u glašima i varivima,  pa evo i jedna informacija za sve koji vole ili imaju želju isprobati dimljenu papriku ali je u svom mjestu nisu imali gdje kupiti - sada je nudi i jedan veliki domaći brend pa vjerujem da je već sada, ili će uskoro biti dostupna i u manjim mjestima i dućanima.

Sastojci:
  • 4 veća kotleta
  • 2 velike glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 350 g gljiva (smeđi ili bijeli šampinjoni, shiitake, bukovače...)
  • 5-6  listića svježe kadulje
  • 3 manje grančice timijana
  • 1 puna žličica dimljene paprike
  • 1,5 dl crnog vina
  • 2 dl mesne juhe/temeljca
  • Sol, papar
  • peršinov list
  • 30 g maslaca
  • Malo brašna
  • Mast/ulje



Priprema:
  1. U pećnicu stavite posudu u kojoj ćete kasnije peći kotlete i zagrijte na 220°C.
  2. Kotlete prije pripreme ostavite barem 15-20 minuta na sobnoj temperaturi.
  3. U veliku, zagrijanu tavu stavite malo masnoće.
  4. Meso posolite, popaprite, uvaljajte u brašno i pecite u tavi kratko, toliko da kotleti sa svake strane dobiju lijepu boju. Vjerojatno će vam u tavu stati dva kotleta, nemojte tavu pretrpavati, pecite u dva navrata.
  5. Pečene kotlete stavite na tanjur, pokrijte alu-folijom a u tavu, na masnoću od pečenja, stavite luk koji ste ranije prepolovili i narezali na tanke ploškice. Povremeno luk promiješajte, posolite i kada malo omekša dodajte sitno nasjeckanu kadulju, nasjeckani češnjak i narezane gljive. Pirjajte 2-3 minute, dodajte dimljenu papriku, timijan i kockicu maslaca pa uz povremeno miješanje pirjajte još 7-10 minuta. Dodajte crno vino a kada alkohol ispari, dodajte mesnu juhu ili temeljac.
  6. Pažljivo izvadite zagrijanu posudu iz pećnice, u nju odmah ulijte pirjani luk i gljive, i svu tekućinu a zatim na to rasporedite kotlete (dodajte i tekućinu iz mesa), poklopite i stavite u pećnicu. Pecite 20-30 minuta (po potrebi dodajte pred kraj pečenja još malo tekućine/juhe, na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listom).
  7. Poslužite uz pire od krumpira i kuhano povrće (brokulu, cvjetači, mrkvu...).
http://cookam.blogspot.ba

Paypal donacija

Popularni postovi