ĆURETINA (PILETINA) U SOSU OD PEČENOG BIJELOG LUKA

500g ćurećeg ili pilećeg belog mesa, šnicle
30g putera
1 kašika ulja
so i biber
1 crni luk, sitno seckan
dobar prstohvat kristal šećera
oko 250ml vode
100ml belog vina
2 veće ili 4 manje glavice belog luka
100ml tečne pavlake za kuvanje
majčina dušica, suva
so po ukusu
limunov sok (po ukusu, par kapi do pola limuna)


Presecite vrh svake glavice belog luka tako da glavica ostane cela a da se lepo vidi vrh svakog presečenog čena. Stavite glavice belog luka u aluminijumsku foliju tako da presečena strana bude okrenuta na gore. Posolite tu presečenu stranu i prelijte je uljem. Zatvorite beli luk u foliju, kao paketić i pecite gau rerni na 200 stepeni negde oko 40 minuta. Prstima istitsnite čenove belog luka. Neki će ispasti celi, neki će biti zgnječeni kao pasta. Pomešajte ga sa pavlakom za kuvanje i malo majčine dušice i stavite u frižider do upotrebe.

Na puteru i ulju propržite posoljene i pobiberene šnicle. Možete ih i uvaljati u brašno ako volite. Odložite ih sa strane i poklopite da vam ostanu tople. Na masnoći gde su se pržile šnicle pržite crni luk. Pošećerite ga malo i pržite oko 15-ak minuta uz povremeno dolivanje vode, a varjačom pogrebite sve što vam se zalepilo od mesa. Na kraju spajte vino i pustite da ono ispari. Ubacite beli luk sa pavlakom za kuvanje i majčinom dušicom. Krčkajte oko minut da se sosić zgusne. Sklonite sa vatre. Stavite u električnu seckalicu ili štapnim mikserom pretvorite u pastu. Posolite po ukusu. U topli sos dodajte količinu limunovog soka po želji, do polovine jednog manjeg limuna. 

Servirajte sos preko pečene piletine ili ćuretine.

Paypal donacija

Popularni postovi