JOSIPINA LJETNA PILETINA SA RIŽOM IZ MIKROVALNE

Sastojci za piletinu:

  • 1/2 kg pilećeg belog mesa
  • 2 paprike (može zelena i crvena ili koja god po izboru)
  • 2 veća paradajza
  • 2 manje tikvice
  • 1 kašika gustina (ili brašna)
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica soli
  • sveže mleveni šareni biber (kod mene 10-tak okreta mlina 
  • par kašika ulja

Za pirinač iz mikrotalasne:

  • 1 šolja pirinča
  • 1/2 kašičice soli
  • sveže mleveni šareni biber, par okreta  po ukusu
  • voda da prekrije pirinač

Priprema:

  • 1Pre svega, potopite pirinač u hladnu vodu. Piletinu operite hladnom vodom, skinite masnoću i već sve što nije meso 
     . Rasecite parče piletine po širini, da dobijete dve šnicle, pa ih onda isecite na tanke trake, oko 1/2 cm širine. Tako uradite sa svom piletinom. Stavite piletinu na 2 kašike ulja da se prži na srednjoj temperaturi u tiganju, sve dok ne omekša.
    2Za to vreme, pripremite papriku. Operite je, presecite na pola po dužini, izvadite semenke, pa nasecite popreko, na tanke polu-kolutove. Kada je piletina omekšala, izvadite je u šerpu. Sipajte još malo ulja, kašiku recimo, pa propržite papriku, dok ne počne da rumeni. Onda je izvadite u šerpu na piletinu. Pospite piletinu i papriku gustinom ili brašnom i promešajte.
    3Dok ste pržili papriku, pripremite paradajz. Ogulite ga od kožice ,  Presecite paradajz na pola, a ako je velik, možete na 4 širine, pa nasecite na nešto nalik štapićima. Pržite paradajz na malo ulja dok ne ispari tečnost koju pusti.
    4Sad bi možda bilo dobro vreme da dobro isperete pirinač kroz cediljku. Ispirajte dotle dok ispod cediljke ne curi providna, čista voda. Ostavite pirinač još par minuta da se ocedi, pa sipajte u neku keramičku ili drugu posudu za mikrotalasnu. Posolite pirinač, sameljite biber na pirinač, po ukusu, nalijte vodom da prekrije pirinač, pa još nekih 1 cm iznad. Uključite mikrotalasnu na 15 minuta (ja držim na maksimumu temperature, mislim da je to 1000W…).
    5Tikvicu ogulite, operite, rasecite na pola po dužini, izdubite. Nasecite na tanke polu-kolutove. Kada je paradajz gotov, izvadite ga, pa propržite i tikvice na kašici ulja dok ne omekšaju. Dodajte i njih na piletinu.
    6Začinite piletinu i povrće solju i biberom. Dodajte soja sos i med, sve dobro promešajte. Nalijte tek malo vode, samo toliko da prekrije povrće i meso, pa stavite da se krčka sve zajedno 10-tak minuta.
    Servirajte u tanjir malo pirinča, raširite ga po tanjiru, pa preko toga piletinu sa povrćem. Uživajte i prijatno!

Paypal donacija

Popularni postovi