JUNEĆA KOLJENICA S GRAHOM
Sastojci
- 1 kg juneće koljenice (osso buco)
- 50 g brašna
- sol, papar
- 1 glavica luka
- 2 srednje velike mrkve
- 3 stapke celera (salatnog, ne korijena)
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 400 g sjeckane konzervirane rajčice
- 300 ml bijelog vina
- 500 ml mesnog temeljca ili vruće vode
- 3 lista lovora
- 5-6 grančica timijana
- 100 g bijelog graha (tipa cannelini)
- masnoća za pirjanje (svinjska mast ili ulje)
- svježe ribana korica limuna (za posipanje)
Juneća koljenica je komad mesa koji je dobro poznat i cijenjen u gastronomiji, a uz dodatak graha ovo jelo postaje ne samo nutritivno bogatije, već i prava mala riznica okusa. Probajte!
Ova sporo kuhana juneća koljenica iz pećnice je jelo u kojem će uživati čitava obitelj. Sporim kuhanjem na umjerenoj temperaturi meso postaje izuzetno mekano, a povrće upija mirise i okuse začina i vina te se lagano pretvara u fini aromatični umak.
Za ovakvo kuhanje ili pečenje je idealna pećnica – samo ubacite, poklopite i zaboravite na jelo dobra dva sata. I ne zaboravite pri posluživanju dodati malo svježe ribane korice limuna.
Priprema:
Ako koristite suhi grah, preko noći ga namočite. Možete koristiti i prethodno kuhani grah.
Uzmite komade koljenice pa im na par mjesta zarežite opnu. Nasolite ih i popaprite pa ih s obje strane dobro uvaljajte u brašno. Višak brašna otresite.
Luk narežite na sitne kockice, celer na listiće, a mrkvu narežite na četvrtine pa narežite na deblje listiće.
U dubokoj gusenoj posudu ili u dubljoj tavi koja može u pećnicu zagrijte masnoću pa popržite meso s obje strane dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite ga van na tanjur.
Na istoj masnoći prvo 6-7 minuta pirjajte luk, dodajte mu sitno kosani češnjak, celer i mrkvu pa nastavite pirjati povrće dok ne omekša (oko 10 minuta). Dodajte polovicu vina i deglazirajte. Potom dodajte koncentrat od rajčice i lovor pa nastavite pirjati još par minuta. Nakon toga dodajte konzerviranu rajčicu, ostatak vina i temeljac (ili vruću vodu). Posolite, vratite meso u posudu, dodajte grah (koji ste prethodno namočili i isprali) i na kraju dodajte grančice timijana.
Poklopite posudu i stavite meso peći/kuhati u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 2 sata. Nakon dva sata maknite poklopac i ponovno vratite u pećnicu te pecite dodatnih 45 minuta.
*Ako koristite prethodno kuhani grah, dodajte ga u ovoj fazi, znači nakon što ste maknuli poklopac i pustite da se zapeče u pećnici.
Poslužite posipano svježe ribanom koricom limuna uz zelenu ili miješanu sezonsku salatu.