PEČENO PILE S MLINCIMA

Sastojci

  • pile teško 1,5-2 kg
  • sol
  • 3-4 češnja češnjaka
  • pileći temeljac
  • pileća masnoća
  • paket mlinaca

Blagdani su vrijeme pečenki. Svi imamo svoje običaje što ćemo i kad staviti na stol, a kad je riječ o pečenkama peradi, nepotpune su ako im ne pridružimo i mlince.

Mlinci će se složiti i uz odojak, ali perad im je, po meni, nekako prirodnije okruženje i osobno ih najradije tako i spravljam.
Priprema:
Pile operite, očistite i dobro nasolite izvana i iznutra. Odvojite višak masnoće, naročito ako imate domaće pile, pa ako je doista ima previše, spremite je u zamrzivač i iskoristite za lažnu pileću juhu ili sl. Kod umjereno masnog pileta masnoću ostavite na piletu ili je izvadite i stavite u posudu za pečenje zajedno s piletom. Ako je doista riječ o potpuno nemasnom piletu, dodajte ulja ili masti, a najbolje, ako imate odprije zamrznute pileće ili pačje masnoće, da dodate nju.
Pećnicu ugrijte na maksimum, a na dno posude ulijte tople vode do visine 0,5-1 cm. Pecite pile na maksimumu otprilike 10-15 minuta da se napravi korica. Zatim temperaturu smanjite na 200°C, dodajte očišćene češnjeve češnjaka, prelijte pile pilećim temeljcem i podlijte samo toliko da je dno pokriveno. Poklopite, ako imate pekač s poklopcem, pa pecite idućih 30 minuta. Provjerite, ponovo dodajte temeljca ako je potrebno i vratite ga poklopljenog u pećnicu na idućih 15-30 minuta ovisno o veličini pileta.
Zatim posudu otklopite, pa idućih 15-ak minuta pecite otklopljeno da dobije lijepu zlatnu koricu. Pile izvadite i ostavite na toplom da biste ga narezali, a vi na masnoći preostaloj od pečenja zgotovite mlince.
Za vrijeme dok je pile dobijalo koricu, zakuhajte posoljenu vodu u većem loncu, pa kad zakuha ugasite vatru i u vruću vodu, vrlo kratko, koliko je dovoljno da se potpuno smoče, ubacite mlince i odmah ocijedite.
Kod biranja mlinaca gledajte da nisu debeli, ravni i previše blijedi. Moje iskustvo je da su takvi previše brašnasti i neukusni. Mlinac mora biti lagano valovit, krckav, na mjestima napuhnut i s obaveznim pjegama od mjestimičnog zagorijevanja pri pečenju.
Plahte mlinaca pri uranjaju u vodu nemojte lomiti, samo ih stavljajte u lonac i dopustite da se polome koliko i ako to veličina lonca zahtijeva. Izlomite li ih previše, mogli biste dobiti kašu, a onda ćete propustiti užitak kad zagrizete u masnoćom natopljen i zapečen mlinac, mekan, ali dovoljno čvrst da se ne raspada, nego pod jezikom još uvijek pruža lagani otpor, potreban da biste u potpunosti uživali u toj delikatesi.
Umjesto da ih uranjate u vodu, mlince možete poslagati u cjedilo i samo ih preliti vrućom vodom, ali “blanširanje” mi se čini boljom varijantom da se svi dovoljno namoče, a ne raspadnu.
Ocijeđene mlince okupajte u masnoći preostaloj od pečenja. Prethodno oduzmite dio masnoće ako vam se čini da je ima previše, pa po potrebi dodajte. Mlinci moraju biti masnjikavi i pokupiti aromu pečenja, ali ne plivati u masti, ali s druge strane nemojte dozvoliti ni da vam ostanu suhi, jer neće biti ukusni.
Lagano ih promiješajte s masnoćom, tako da i dalje ostanu vidljivi komadi mlinaca i da ih ne pretvoritu u kašu, pa vratite otklopljenu posudu s mlincima u još uvijek vruću pećnicu na desetak minuta da se lagano zapeku.

Paypal donacija

Popularni postovi