PILEĆI RAŽNJIĆI U UMAKU OD JOGURTA
Ovo je jelo koje ćete zavoljeti na prvi pogled, a već prvim zalogajem će vam postati jasno da ste napravili fenomenalan ručak fantastičnog okusa i savršene sočnosti kojemu ćete se vrlo često vraćati i za koji će se uvijek tražiti bar komadić više.
Sastojci:
pileći ražnjići
50 g riže
1 kašika maslinovog ulja
1/2 čajne kašičice origana
1/3 čajne kašičice bijelog luka u prahu
2 kašike limunovog soka
malo soli
1/2 manje glavica luka
1 krastavac
Za umak:
150 g čvrstog jogurta
1/2 kašičice vlasca
1 kašika limunovog soka
1/2 kašike maslinovog ulja
1/2 čehna bijelog luka, sitno narezana
Priprema:
U manjoj posudici pomiješati (s gornjeg popisa) maslinovo ulje, origano, bijeli luk u prahu, limunov sok i malo soli i ostaviti da stoji. U malo većoj posudi pomiješati sve sastojek za umak i njih pustila da stoje.
Meso ispecite klasično na gril tavi, a rižu skuhajte.
Krastavac ogulite pa njega i luk narežiti.
Meso, rižu i salatu stavite na tanjir pa pospite umakom iz manje zdjelice pa potom preko toga stavite umak s jogurtom. Jogurt da tu neku svježinu i kiselkastost ovom jelu, a začinsko bilje dodatnu aromu.
Jednostavno je za pripremu i gotovo za 15-ak minuta pa nema razloga da ne probate.
http://kuharica.avaz.ba