SARMA UZ DIMLJENU KOBASICU I REBRA
Evo još jednog pravog zimskog jela. Mislim da nema kuće na našim prostorima u kojoj se ne pravi sarma ali svako ima neki svoj recept koji je bar malo različit od ostalih. Ovo je moj recept za sarmu od domaćeg kupusa koji mi svake godine kiselimo.
Potrebno je
500 gr miješanog mljevenog mesa
veća glavica crnog luka
1 šargarepa
100 gr pančete
5 kašika pirinča
biber
aleva paprika
začin
ulje
1 štap njeguške dimljene kobasice
nekoliko komada rebara ili dimljenih kostiju
kiseli kupus
Na malo ulja prodinstati sitno sjeckani crni luk dok omekša pa dodati šargarepu sjeckanu na kockice i još malo propržiti. Dodati pančetu sjeckanu na kockice malo pržiti pa dpdati meso i dinstati uz dodavanje malih količina vode. Kad se
meso malo proprži dodati začine i pirinač i promiješati pa skloniti sa ploče.
meso malo proprži dodati začine i pirinač i promiješati pa skloniti sa ploče.
Kupus dobro oprati da bi se što više rasolio, nožem odstraniti zadebljanje na sredini lista pa na svaki list staviti po kašiku fila i uvijati sarmice. Na dno šerpe ili ekspres lonca složiti red listova, sarme, preko sarmi složiti dobro oprano suvo meso pa sve pokriti listovima kupusa. Naliti vodom da ogrezne i kuvati dok kupus i meso ne omekšaju. Suvo meso koje se kuva na ovaj način ima odličan ukus i kod nas se uvijek razgrabi.
a sarmu kuvam u ekspres loncu tako da bude gotova relativno brzo a onda je prebacim u šerpu i podgrijavam po potrebi i to obično u tiganju jer mi se tako najbrže i najbolje podgrije.
Uz sarmu odlično ide proja i sve vrste kukuruznog hleba.