ĐULBASTIJE
Sastojci:
- 500 gr mljevenog mesa
- 700 gr ribanog krompira
- 1 jaje
- 2 glavice luka
- 1 cen bijelog luka
- 2 kasike brasna
- 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
- 4 kasike mlijeka,4 dcl vode
- so,biber,vegeta
- ulje za przenje đulbastija
- 700 gr ribanog krompira
- 1 jaje
- 2 glavice luka
- 1 cen bijelog luka
- 2 kasike brasna
- 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
- 4 kasike mlijeka,4 dcl vode
- so,biber,vegeta
- ulje za przenje đulbastija
Priprema:
1. U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir fino rukama dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom
2. Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obadvije strane da fino porumeni; preprzene stavljati u tepsiju u kojoj cemo ih pec.
3. Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da vam bude pregusto (kao za palačinke).
4. Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje.
5. Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje netrebate nikakv prilog.