GRAH NA PLANINARSKI NAČIN
- 6 žlica ulja
- 300 g miješanog mljevenog mesa
- 200 g Pancete
- 2 para Kranjskih kobasica (330 g)
- 350 g luka
- 200 g šampinjona ili nekih drugih svježih gljiva
- 1 žlicaVegete By Podravka
- 2 žlice Slatke paprike mljevene
- 1ljuti feferon
- 1 žličica čilija u prahu
- 4 žličice Koncentrata rajčica
- 1,2 l vode
- 2 limenkeSmeđeg graha konzerviranog
- 1 vrećica Krem juhe od gljiva
- sol Crnog papra mljevenog
Priprema: Vrijeme pripreme:45 min Težina:Srednje zahtjevno
Na zagrijanom ulju u dubljoj posudi kratko popecite mljeveno meso. Dodajte pancetu narezanu na kockice i kobasice narezane na kolutiće pa sve popecite na srednjoj vatri dok panceta ne postane prozirna.
Mesu dodajte očišćeni i sitno nasjeckani luk, oprane i na četvrtine narezane šampinjone i žlicu Vegete. Lagano popecite oko 5 minuta dok voda od šampinjona ne ispari.
Dodajte crvenu mljevenu papriku, feferon, čili u prahu, koncentrat rajčice i sve popecite još oko 1 minutu.
Zalijte s 1 l tople vode. Poklopite, pustite da zakuha, pa smanjite vatru na najslabije i kuhajte 10-15 minuta.
U međuvremenu otvorite limenke graha, ocijedite i isperite grah.
Nakon što se meso kratko prokuhalo, dodajte mu grah i kuhajte još 10 minuta.
U 200 ml hladne vode razmutite krem juhu od gljiva, pa je ulijte u grah da ga malo zgusne. Kuhajte još 5 minuta, po potrebi posolite i popaprite.
Posluživanje
Poslužite toplo uz fini domaći kruh.
Savjet:
Ako želite, u ovo jelo možete staviti svježu rajčicu i papriku narezane na kockice u trenutku kad stavljate luk i šampinjone. Umjesto mljevenog mesa možete 1-2 para svježih kobasica istisnuti iz crijeva.