PILE SA MASLINAMA
Sastojci
- 3 kom pilećih bataka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 glavice crvenog luka
- 2 čehna bijelog luka
- so
- po pola kašikice:
- kurkume
- đumbira mljevenog
- mljevenog korijandera
- ljute crvene paprike
- prstohvat šafrana
- malo bibera
- 1 limun
- 200 g crnih maslina
- 1/2 l kokošijeg temeljca
Priprema
1. korak
U širokoj šerpi ugrijati ulje i na njemu sa svih strana popržiti piletinu. Posebno voditi računa da je koža dobro pečena. Crveni i bijeli luk oguliti, isjeckati i dodati piletini i okretati da se dobro zažuti .Dodati začine i okrenuti još par puta sve zajedno u šerpi pa dodati vruć temeljac.
2. korak
Limun dobro oprati presjeći na četiri dijela, očistiti od sjemenki i dodati u lonac. Poklopiti i dinstati na laganoj vatri 30 - 40 minuta. Meso treba da bude veoma mekano. Komade piletine izvaditi iz šerpe i staviti u zagrijanu plitku posudu. Masline malo ugrijati u umaku pa njima i kriškama limuna prekriti piletinu i sve staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni .
3. korak
Umak na jakoj vatri ukuhati da bude židak i njime preliti piletinu. Ugasiti rernu i ostaviti posudu sa jelom u njoj još desetak minuta i jelo je gotovo.
4. korak
Ja sam ovu piletinu poslužila sa skuhanom mješavinom riže, pira i ječma.
Napomena: Ovo je za nas bilo nešto novo i moram reći da nas je iznenadilo ljepotom mirisa i okusa, a tek kako je kuhinja divno mirisala. Moji su naglasili da ovu piletinu uvrstim na naš kućni meni....