PILE SA MASLINAMA

Jedna verzija marokanske piletine, nama je bila posebno dobra.

Sastojci

  • 3 kom pilećih bataka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • so
  • po pola kašikice:
  • kurkume
  • đumbira mljevenog
  • mljevenog korijandera
  • ljute crvene paprike
  • prstohvat šafrana
  • malo bibera
  • 1 limun
  • 200 g crnih maslina
  • 1/2 l kokošijeg temeljca

Priprema

1. korak

U širokoj šerpi ugrijati ulje i na njemu sa svih strana popržiti piletinu. Posebno voditi računa da je koža dobro pečena. Crveni i bijeli luk oguliti, isjeckati i dodati piletini i okretati da se dobro zažuti .Dodati začine i okrenuti još par puta sve zajedno u šerpi pa dodati vruć temeljac.

2. korak

Limun dobro oprati presjeći na četiri dijela, očistiti od sjemenki i dodati u lonac. Poklopiti i dinstati na laganoj vatri 30 - 40 minuta. Meso treba da bude veoma mekano. Komade piletine izvaditi iz šerpe i staviti u zagrijanu plitku posudu. Masline malo ugrijati u umaku pa njima i kriškama limuna prekriti piletinu i sve staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni .

3. korak

Umak na jakoj vatri ukuhati da bude židak i njime preliti piletinu. Ugasiti rernu i ostaviti posudu sa jelom u njoj još desetak minuta i jelo je gotovo.

4. korak

Ja sam ovu piletinu poslužila sa skuhanom mješavinom riže, pira i ječma.

Napomena: Ovo je za nas bilo nešto novo i moram reći da nas je iznenadilo ljepotom mirisa i okusa, a tek kako je kuhinja divno mirisala. Moji su naglasili da ovu piletinu uvrstim na naš kućni meni....

Paypal donacija

Popularni postovi