PRASA ( PORILUK,PRAZILUK ) SA PILETINOM
Sastojci
- 2 kom pilećih bataka
- 3 kom praziluka oko 400-500 g
- 3 kom mrkve, 1 crvena paprika
- 1 glavica crvenog luka
- 1 mala šoljica (za crnu kahvu) riže okruglo zrno
- 0, 5 l soka od paradajza
- 1 kocka maslaca (50 g )
- voda, so, malo bibera, vegeta, maslinovo ulje
Priprema
1. korak
Piletinu možete da uzmete bilo koji dio, prsa, krila ili batake, meni je najljepše sa batacima koje noć prije otkoštim, posolim, nauljim maslinovim uljem i stavim u kutiju i u frižider.
2. korak
Oprati i očistiti povrće.
3. korak
Luk isjeći na četvrtine, praziluk na veće komade kao i mrkvu, a papriku na trakice.
4. korak
U većoj šerpi ugrijati maslinovo ulje, oko dvije kašike i kocku maslaca. Na toj masnoći pržiti batake da porumene. Prvo stranu sa kožom.
5. korak
Isprženim batacima dodati povrće, osim prase, pa ga fino rasporediti između mesa da se i ono prži.
6. korak
U međuvremenu kratko obariti prasu i procijediti je pod mlazom hladne vode pa dodati u šerpu sa mesom, uliti i sok od paradajza, posoliti, dodati i malo bibera i vegete pa poklopiti i kuhati da prasa omekša.
7. korak
Pred sam kraj kuhanja dodati rižu, dotjerati jelo sa začinima ako treba i neka kuha dok riža ne bude gotova. Ostaviti da jelo ima i malo safta.
Napomena: Umjesto piletine možete upotrijebiti i teletinu isto je fino.