PRAVI SLAVONSKI ČOBANAC

Čobanac, jedno od jela koje osim što zagrije trbuhe kad dođe na stol, zagrije i atmosferu jer svi znaju koliko je ukusan.
Iako će danas u žurbi mnogi posegnuti za gotovim smjesama začina koje vam garantiraju dobar čobanac, preporuka je ići u pravcu da kad god možete to izostaviti i pronaći vremena da ga kuhate polako i s dužnim poštovanjem prema ovom vrhunskom jelu, to i učinite.
Čobanac bi morao sadržavati barem 2-3 vrste mesa, a iako se danas stavlja i piletina, bolje je zaobiđite. Uz svinjetinu i junetinu, najčešće se dodaje meso divljači, ali nećete pogriješiti dodate li i janjetinu. Nemojte štedjeti ni na luku, uključite povrće, a iako ne vole svi ljuto, blagi čobanac je kao torta bez šlaga.
No kako god ga pripremili, uživajte u njemu!

Sastojci:

-500 g junetine od buta
-500 g mesa divljači (jelen, srna, vepar)
-500 g svinjetine od buta ili lopatice
-svinjska mast
-800 g luka
-2-3 mrkve
-200 g korijena celera
-150 g korijena peršina
-vezica lišća peršina i celera
-po želji lovor
-4-5 češnja češnjaka
-svježe rajčice ili konzerva pelata
-žlica koncentrata rajčice
-1 žlica slatke mljevene crvene paprike
-1 žlica ljute mljevene crvene paprike
-ljute papričice po ukusu
-sol i papar
-100 ml vina po želji bijelog ili crnog
-goveđi temeljac

Priprema:

1. Meso narežite na kocke veličine zalogaja. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, povrće narežite na kockice.
2. Na masti prepržite meso, počevši od tvrđeg mesa ka mekšem, od divljači prema svinjetini, da se zatvore pore i meso dobije blago zlatno žutu koricu. Kad sve meso prepržite, izvadite ga kratko iz posude, a u masnoću dodajte narezano povrće.
3. Lagano posolite i pustite da povrće pokupi masnoću i počne mekšati i raspadati se. Kad ispari sva tekućina vratite meso, pa pirjajte sve zajedno da i meso počne ispuštati tekućinu. Kad i ona ispari, dodajte vino, pa još kratko pirjajte.
4. Nakon što sva tekućina ispari i sadržaj se počne pržiti, dodajte usitnjeni češnjak, sol, obje vrste mljevene paprike, koncentrat rajčice, po želji lovorov list, lišće celera i peršina, sve lagano promiješajte da se paprika i koncentrat rajčice blago poprže, dodajte svježu rajčicu ili usitnjene pelate iz konzerve, ljutu papričicu pa dodajte temeljac, toliko da se sadržaj kuha, a ne prži.
5. Kuhajte da se povrće gotovo potpuno raspadne, a meso omekša, podlijevajući temeljcem.
6. Ako imate namjeru dodavati krumpir ili žličnjake u čobanac, 10-15 minuta pred kraj kuhanja dodajte nešto više temeljca, ali nemojte pretjerati da ne dobijete juhu pa kad ponovo provrije, dodajte krumpir narezan na kocke ili zakuhajte žličnjake.
7. Dotjerajte solju i paprom i poslužite vruće uz svježi kruh i po želji još koju ljutu papričicu ili feferon, prenosi Volim-meso.hr.
Dobar tek!
(www.jabuka.tv) 

Paypal donacija

Popularni postovi