ROLICE PUNJENE GLJIVAMA S PRELJEVOM OD UMAKA GORGONZOLE I CVJETAČE
Gljive, kelj i sir zarolani u dugačke listove za "lasagne doppia Riccia", bogato preliveni kremastim umakom od gorgonzole i cvjetače zapačeni do zlatno smeđe boje, to morate probat.
Sastojci za punjenje:
- 2 žlice maslaca ili ulja
- 1 manji luk
- 220 grama gljiva (šaminjoni, vrganji ili neke druge gljive po izboru)
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica nasjeckanog timijana
- 1/4 šalice dobrog bijelog vina ili temeljca
- 1 glavica kelja (kelj narezati na trakice, pa blanširati)
Sastojci za umak od cvjetače:
- velika žlica maslinovog ulja ili maslaca
- 2 režnja češnjaka
- 720 grama cvjetače (jedna manja glavica)
- 2,5 dcl temeljca (ako nemate, može i voda)
- 60 – 65 grama gorgonzole
- sol i papar po ukusu
- mlijeka u jednoj mjeri kao i gorgonzole
Sastojci za tijesto:
- 9 kuhanih dugačkih lazanja doppia Riccia
- 250 grama ricotte (može i skuta)
- 60 – 65 grama sira ribanca
- 120 grama razmrvljene mozzarele
Priprema za punjenje:
U loncu rastopiti maslac na srednje jakoj vatri, dodati luk i gljive i kuhati 15-20 min, dok se luk i gljive ne karameliziraju.
Dodati češnjak i timijan i kuhati minutu dvije dok se ne razvije aroma.
Dodati vino da rastopi sastojke koji su se primili za dno.
Dodati blanširani kelj i kuhati 10 minuta dok sve ne omekani i ne poveže se.
Dodati češnjak i timijan i kuhati minutu dvije dok se ne razvije aroma.
Dodati vino da rastopi sastojke koji su se primili za dno.
Dodati blanširani kelj i kuhati 10 minuta dok sve ne omekani i ne poveže se.
Priprema za umak od cvjetače:
Zagrijati maslinovo ulje (ili rastopiti maslac) na srednje jakoj vatri i ne pustiti da se previše zagrije, dodati češnjak dok ne razvije aromu (otprilike minutu)
Dodati cvjetaču i temeljac, zagrijati do vrenja na jakoj vatri do vrenja, pa smanjiti vatru i kuhati poklopljeno, povremeno miješajući, 8-10 minuta dok se cvjetača ne skuha. Provjeriti je li cvejtača kuhana vilicom.
Kad je kuhano, sve usitini štapnim mikserom ili u blenderu.
Vratiti na vatru, pa dodati gorgonzolu, sol i papar po ukusu, dodati mlijeko pa kuhati na umjerenoj vatri dok se sir ne otopi i dok ne postignete željenu gustoću umaka.
Dodati cvjetaču i temeljac, zagrijati do vrenja na jakoj vatri do vrenja, pa smanjiti vatru i kuhati poklopljeno, povremeno miješajući, 8-10 minuta dok se cvjetača ne skuha. Provjeriti je li cvejtača kuhana vilicom.
Kad je kuhano, sve usitini štapnim mikserom ili u blenderu.
Vratiti na vatru, pa dodati gorgonzolu, sol i papar po ukusu, dodati mlijeko pa kuhati na umjerenoj vatri dok se sir ne otopi i dok ne postignete željenu gustoću umaka.
Priprema:
Na skuhano tijesto u tankom premazu nanijeti riccotu pomješanu s parmezanom, preko toga premazati umakom od gljiva, pa zarolati.
Složiti rolice u nauljeni pleh (ili vatrostalnu posudu) za pečnje.
Preko svake rolice preliti umak od cvjetače ravnomjerno raspoređujući umak.
U prethodno zagrijanoj pećnici na 175⁰C peći 25-30 minuta do zlatno smeđe boje.
Složiti rolice u nauljeni pleh (ili vatrostalnu posudu) za pečnje.
Preko svake rolice preliti umak od cvjetače ravnomjerno raspoređujući umak.
U prethodno zagrijanoj pećnici na 175⁰C peći 25-30 minuta do zlatno smeđe boje.
Recept je sa stranice http://www.closetcooking.com/