TUNA U UMAKU OD SENFA I MEDA
Tuna je riba koja na jednostavan način povezuje zdravlje i kulinarstvo. Sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, koje štite srce od bolesti, snižavaju tlak i loš kolesterol.
Pripada skupini masnih riba, što znači da sadrži puno vitamina D, kojeg naše tijelo treba kako bi apsorbiralo kalcij. Predlažemo vam preskakanje tune iz konzerve i pripremu slatko-ljute poslastice kojom ćete sigurno iznenaditi ukućane.
Sastojci za 4 osobe:
- 800 grama tune
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice senfa
- 2 žlice meda
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 žlice bijelog octa
Priprema:
Odrežite veliki komad tune debljine tri centimetra iz sredine ribe, tj. trbušnog dijela jer želite postići izgled zaobljenog odreska. Češnjak izrežite na listiće i ubodite u tunu (nožem napravite sitne rezove, velike toliko da se komadići češnjaka mogu utisnuti).
Pola sata prije pečenja napravite marinadu od meda, senfa, ulja i octa. Ostavite tunu u njoj i poklopite posudu.
Pecite na žaru deset minuta, okrećući odreske tri do četiri puta. Tuna je gotova kada se sama
odvaja od glavne kosti. Vrlo je važno ne prepeći ju jer ćete izgubiti svu vlažnost i sočnost ribe. Unutražnjost tune bi trebala svijetlo roza, biti gotovo sirova. Razdijelite ju na četiri odreska, prelijte marinadom i dodajte prilog po izboru: rižu ili miješanu salatu.
Dobar tek!
K. Horvat