KUPUS SA MESOM I JAJIMA
Sastojci:
- 1 manja glavica kupusa
- 2 glavice crvenog luka
- 2 čena bijelog luka
- 500 g mljevene junetine
- 400 ml jogurta
- 3 jajeta
- 2 mrkve
- 150 g kačkavalja
- biber
- mješavina začina
- ulje
Priprema:
1. Crveni luk i mrkvu očistite i narežite na kockice, bijeli luk ispasirajte.
2. U većoj šerpi zagrijte ulje, pa dodajte crveni i bijeli luk te kratko propržite.
3. Ubacite mljeveno meso i mrkvu pa nastavite s prženjem, neprekidno miješajući kuhačom, dok meso ne promijeni boju.
4. Manju glavicu kupusa očistite od korijena i spoljnih listova pa izrendajte. Ubacite u šerpu i nastavite da dinstate u soku koji je povrće pustilo dok kupus ne omekša.
5. Dodajte so, biber i začine po ukusu.
6. Vatrostalnu posudu nauljite i preručite u nju dinstano meso s kupusom. Prelijte smjesom od jaja i jogurta i pospite rendanim kačkavaljem.
7. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C dok korica ne porumeni.
Savjet: Ako meso i kupus tokom prženja počnu da se lijepe za dno šerpe, dolijte malo vode.