PAČJA PRSA U UMAKU OD SUHIH ŠLJIVA I KESTENA
Sastojci:
pačja prsa, 4 kom (oko 800 g)
kesten, 100 g pečenog i očišćenog
suhe šljive, 100 g iskoštene
bijelo vino, 150 ml
pekmez od šljiva, 80 g
maslac, 10 g
ulje, sol i papar
Upute za pripremu:
Kožu pačjih prsa oštrim nožem nekoliko puta zarežite te ih začinite solju i paprom. U tavi ugrijte 2-3 žlice ulja i stavite peći pačja prsa prvo kožom prema dolje. Nakon 5-6 minuta, pačja prsa okrenite na drugu stranu i pecite na laganoj vatri kako bi meso iznutra zadržalo ružičastu boju. Nakon još 8-10 minuta (ovisno o debljini prsa) izvadite ih iz tave i dobro umotajte u aluminijsku foliju kako bi zadržala toplinu i sočnost. Na masnoću od pečenja dodajte iskoštene suhe šljive, pečene očišćene kestene, ulijte vino, začinite solju i paprom te kuhačom nježno ostružite dno tave kako bi oslobodili karamelizirani sloj od pečenja. Kada umak zavri, ostavite da se kuha na laganoj vatri i vrije 2-3 minute, odnosno, dok se ne reducira na pola. Zatim u umak dodajte pekmez od šljiva i umiješajte maslac. Kada dobijete lijepi sjajni umak, ugasite vatru. Pačja prsa iz aluminijske folije izvadite na dasku, narežite na kriške debljine 5-7 mm, u nizu složite na tanjure te prelijte pripremljenim umakom i poslužite.
https://www.vecernji.hr
pačja prsa, 4 kom (oko 800 g)
kesten, 100 g pečenog i očišćenog
suhe šljive, 100 g iskoštene
bijelo vino, 150 ml
pekmez od šljiva, 80 g
maslac, 10 g
ulje, sol i papar
Upute za pripremu:
Kožu pačjih prsa oštrim nožem nekoliko puta zarežite te ih začinite solju i paprom. U tavi ugrijte 2-3 žlice ulja i stavite peći pačja prsa prvo kožom prema dolje. Nakon 5-6 minuta, pačja prsa okrenite na drugu stranu i pecite na laganoj vatri kako bi meso iznutra zadržalo ružičastu boju. Nakon još 8-10 minuta (ovisno o debljini prsa) izvadite ih iz tave i dobro umotajte u aluminijsku foliju kako bi zadržala toplinu i sočnost. Na masnoću od pečenja dodajte iskoštene suhe šljive, pečene očišćene kestene, ulijte vino, začinite solju i paprom te kuhačom nježno ostružite dno tave kako bi oslobodili karamelizirani sloj od pečenja. Kada umak zavri, ostavite da se kuha na laganoj vatri i vrije 2-3 minute, odnosno, dok se ne reducira na pola. Zatim u umak dodajte pekmez od šljiva i umiješajte maslac. Kada dobijete lijepi sjajni umak, ugasite vatru. Pačja prsa iz aluminijske folije izvadite na dasku, narežite na kriške debljine 5-7 mm, u nizu složite na tanjure te prelijte pripremljenim umakom i poslužite.
https://www.vecernji.hr