PILEĆI MEDALJONI U UMAKU OD SIRA
Ako volite sir ovo jelo nemojte propustiti probat. Nećete požaliti
Sastojci
( količina dovoljna za 4 osobe )
3- 4 filea pilećeg bijelog mesa (ovisno o veličini)
300 g sira trapista (može i vise različitih sireva)
500 ml vrhnja za kuhanje
1 dl bijelog suhog vina
sol, Vegeta, crvene mljevene paprike,
malo ulja
Priprema
1. Pileći file okrenuti vodoravno i izrezati na ploške/medaljone oko prst debele. Prekriti ih plastičnom folijom i još malo lagano istući.. Dobro ih začiniti ( sol, biber, Vegeta, malo crvene paprike) . Ostaviti da stoji u hladnjaku 30 min. U međuvremenu naribati sir trapist
2. Ugrijati tavu uz dodatak malo ulja. Kada je tava ugrijana ispržiti medaljone sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi medaljone u tanjur ili zdjelu.
3. Tavu odmaknuti od vatre i i zaliti sa 1dl suhog bijelog vina, i vratimo malo na laganu vatru da se odlijepe svi oni karamelizirani ostatci od pečenja, oni daju poseban okus. Dodati ribani sir i pustiti da se malo rastopi, te zatim zaliti sa vrhnjem za kuhanje. Ostaviti da se lagano kuha uz stalno miješanje dok se sir sasvim ne rastopi i umak se fino izjednači i zgusne.
Po potrebi dodatno začiniti.
Posluživanje
Kao prilog uz ovo jelo možemo koristiti sve vrste tjestenine ili krumpir ali ja najviše volim uz njoke. Možete koristiti kupovne njoki ili ih možete napraviti.