ĆUFTE S FAŠIRANIM MESOM I RIŽOM

Sastojci:

600 g faširanog mesa
pet jaja
jedna čaša riže
jedna kašika senfa
dvije glavice luka
4 do 5 čehna bijelog luka
jedna vezica friškog peršuna
-brašno
-ulje za prženje
malo chilli pahuljica
malo origana
malo aleve paprike
malo so sa začinskim povrćem
malo bibera
malo soli
malo timjana
Priprema:
Jednu čašu riže skuhati sa 3 čaše vode sa dodatkom soli. Rižu kuhati na laganoj temperaturi sve dok ispari sva voda. Šerpu poklopiti i ostaviti na isključenoj pećnici da nadolazi. Dok riža nadolazi pripremati meso.
Odvojiti 300g faširanog-mljevenog mesa i sa dvije glavice sitno sjeckanog luka pržiti u tavi. Zatim dodati sitno sjeckani bijeli luk i sve navedene začine. Uz stalno miješanje meso pržiti dok omekne i ispari sav sos.
U dublju zdjelu dodati uprženo meso, zatim preostalih 300g friškog mesa, kuhanu rižu, 1 jaje, senf i friški sitno sjeckani peršun (kao na slici). Masu rukama dobro ujediniti, folijom prekriti i ostaviti na 1h u frižider da se ohladi.
U zdjelu stavit brašno cca 1 čašu, u drugu zdjelu jaja sa malo soli sa dodatkom začinskog povrća, pa vilicom umutiti. U dubljoj tavi zagrijati ulje. Praviti ćufte na željenu veličinu, sa obje strane uvaljati u brašno pa zatim u jaja. Na zagrijano ulje stavljati ćufta, pa pržiti sa svih strana da dobiju tamnožutu boju. Servirat uz hladni prilog.
bosanskikuhar.ba/radio krajina

Paypal donacija

Popularni postovi