ZAPEČENE PALAČINKE SA SVJEŽIM SIROM I ŠPINATOM

Sastojci:

300 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
soli
1 jaje
14 kasikabrasna
Za punjenje:
500 gr svježeg sira
2,5 dl spinata zaleđenog
1 jaje
sol papar
2 kasike sira rendanog
Za punjenje od piletine:
2 velika fileta
4-5 gljiva
sol,papar,ulje
Besamel sos:
40 gr maslaca
1 kasika brasna
300 ml vrhnja za kuhanje
muskati orasćić,papar
1 kasika parmezana
za posipat:
oko 100gr sira rendanog
Priprema
Z palaćinke razmutiti jaja pa dodati brasno i soli i sve izmjesati u kompaktnu smjesu za palaćinke.Ugrijatiulje na tavi pa peći palaćinke.
Za nadjev od sira odmrznuti spinat pa dodati sireve,jaje posoliti popapriti po zelji i sve dobro izmjesati. Ako radite sa piletinom,piletinu narezati na sitno i gljive i dinstati na ulju.
Za besamel otopiti maslac pa dodati brasno dobro izmjesati pa zaliti vrhnjem.Popapriti i dodati muskati orasčić.Kuhati na laganoj vatri dok provrije uz stalno mjesanje da nebi zagorilo. Umijesto vrhnja možete koristiti i pola mljeko pola vrhnje.
Na svaku palaćinku staviti po malo fila urolati ih pa stavljati u vatrostalnu posudu jednu do druge.Na kraju ih zarezati po sredini da se dobije 14 manjih palaćinki.Zaliti ih besamelom i posuti sirom. Peći ih u ugrijanoj pećnici na 200C oko 15-20 min dok ne porumene.
namirnice.ba/radio krajina

Paypal donacija

Popularni postovi