KLASIČNI UMAK OD MLJEVENOG MESA

Sastojci:
• 50 g slanine
• 60 g masla
• 200 g junjetine od buta
• 20-30 g suhih vrganja
• 3 žlice konšerve
• ½ goveđe kocke
• 100 ml bijelog vina
• 50 ml mlijeka
• 1 mrkva
• ½ glavice luka (kapule)
• ½ vezice celerovog lista
• papar
• sol
Priprema:

Narežite slaninu na tanke ploške te je propržite na maslu. Dodajte mrkvu koju ste prethodno narezali na kolutiće, sitno nasjeckani luk (kapulu) i celer. Sastojke pržite dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju. Dodajte potom meso koje ste isjekli na kockice i gljive isječene na listiće te sve dobro promješajte i dinstajte još cc 10 minuta na umjerenoj vatri. Sad možete dodati vino i nastaviti sa dinstanjem dok vino skroz ne ispari. Konšervu razrijedite u toploj vodi i dodajte umaku. Posolite i popaprite. Dodajte ½ goveđe kocke.
Umak poklopite i dinstajte, povremeno dodavajući vruću vodu. Kad meso omekša, dodajte mlijeko i kuhajte još nekoliko minuta. Umak poslužite uz makarone ili špagete sa ribanim sirom – parmezanom.
Ovo jelo je jednostavano za pripremu što ga čini i idealanim za početnike.


https://www.recepti-svijeta.com

Paypal donacija

Popularni postovi