MANTIJE

Sastojci za tijesto:
  • 700 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • oko 400 ml vode
  • 500 g mljevene junetine
  • 2 glavice luka
  • sol
  • papar
Dodatni sastojci:
  • 70 g maslaca
  • 100 ml ulja
  • 400 ml jogurta
  • po ukusu bijeli luk
Priprema:
  • Od brašna, soli i vode zamijesiti tijesto. Podijeliti na dva jednaka dijela, pa ostaviti prekriveno oko 30 minuta.
  • Sitno narezati luk. Pomiješati luk i mljeveno meso, te začiniti po ukusu (so, papar).
  • Otopiti maslac, pa dodati ulje. Tijesto razvaljati, premazati sa malo otopljenog maslaca sa uljem, pa ostaviti nekoliko minuta. Zatim razvući što tanje. Na dvije suprotne strane staviti nadjev od mesa, pa zarolati. Rolnice razdvojiti, pa rezati na sitnije komade.
  • Mantije redati u pleh premazan uljem. Postupak ponoviti s preostalim tijestom.
  • Mantije premazati otopljenim maslacem i uljem, te peći u pećnici zagrijanoj na 200°C.
  • Pečene mantije preliti jogurtom, u koji dodate protisnut češnjak (po ukusu). Vratiti u pećnicu još 4-5 minuta.
  • 

    Paypal donacija

    Popularni postovi