PATLIDŽAN U UMAKU OD JOGURTA
Danas vam donosimo recept za patlidžan u umaku sa jogurtom. Ukusno jelo, lagano i jednostavno za pripremu .
Sastojci:
- 1 patlidžan
- bijeli luk
- susamova pasta
- sok od limuna
- maslinovo ulje
- vegeta
- svježa menta
- peršun
- malo bibera
- so
- zrna nara
Priprema:
Ispeći patlidžan u kori na roštilju ili u rerni na 225 stepeni 30 minuta. Prije pečenja izbušiti nekoliko rupica u kori. Nakon što je pečen, ocijediti tečnost iz patlidžana i onda ga oguliti - ostaviti peteljku koja će ga držati. Položiti patlidžan na tanjir i preliti umakom i maslinovim uljem.
Umak: Pomiješati susamovu pastu, zgnječeni bijeli luk, maslinovo ulje, so, biber, peršun i malo limunovog soka. Preliti preko toplog patlidžana i ukrasiti zrnima nara.