PUNJENI PATLIDŽAN SA PILETINOM
- 1 patlidžan
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 rajčice
- 200 gr pilećeg mljevenog mesa
- malo soli
- malo papra
- malo ulja
Priprema:
Patlidžan isprati pod tekućom vodom i osušiti papirnatim ubrusom. Patlidžan po dužini razrezati na dva dijela, unutrašnost izdubiti sa žlicom i sitno je narezati.
Luk i češnjak oljuštiti i sitno narezati.
Luk i češnjak oljuštiti i sitno narezati.
Na tavi zagrijati malo ulja, dodati narezani luk i pržiti dok ne poprimi staklasti izgled. Dodati bijelo pileće mljeveno meso i pržiti 5-10 minuta. Potom dodati sitno narezanu unutrašnjost patlidžana i pržiti dodatno 5 minuta. Dodati sol, papar i sitno narezani češnjak. Prženu smjesu staviti u cjedilo da se ocijedi višak masnoće.
Rajčicu kratko staviti u vrelu vodu, oljuštiti kožicu i sitno narezati. U vatrostalnu posudu staviti patlidžan i puniti smjesom. Oko patlidžana rasporediti narezanu rajčicu. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 ºC sat vremena. Nakon 30 minuta vatrostalnu posudu obložiti aluminijskom folijom da se patlidžan ne bi presušio.
Rajčicu kratko staviti u vrelu vodu, oljuštiti kožicu i sitno narezati. U vatrostalnu posudu staviti patlidžan i puniti smjesom. Oko patlidžana rasporediti narezanu rajčicu. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 ºC sat vremena. Nakon 30 minuta vatrostalnu posudu obložiti aluminijskom folijom da se patlidžan ne bi presušio.
Dodatni savjet: prema želji mogu se koristiti i druge vrste mljevenog mesa.